Reacția PSRM la protestul fermierilor: „Responsabili sunt deputații noului președinte Maia Sandu”
Full Article 3 minutes read

Reacția PSRM la protestul fermierilor: „Responsabili sunt deputații noului președinte Maia Sandu”

Partidul Socialiștilor (PSRM) susține că responsabili de protestul care s-a produs pe 16 decembrie în fața legislativului sunt deputații din blocul ACUM. Contactată de NM, purtătoarea de cuvînt a formațiunii, Irina Astahova, a menționat că manifestanții au provocat leziuni unor polițiști în timp ce avansau cu tractoarele.

„Responsabili de protestul agresiv sunt deputații din blocul ACUM, adică deputații noului președinte Maia Sandu. Aceștea au demonstrat și astăzi că îi coordonează, au arătat acest lucru și anterior, când au avut acțiuni prin care au stimulat aceste proteste. Unii dintre cei mai activi protestatari, sunt chiar membri ai formațiunilor sus-menționate”, susțin socialiștii.

Totodată, reprezentanta PSRM a subliniat că „câteva zeci de agricultori, aflate la aceste proteste cu tractoare scumpe, nu reprezintă toată ramura agricolă” și au amintit că, în acest an, guvernul Chicu a alocat o sumă record de circa 1,4 miliarde de lei suport agriculturii, iar „mulți fermieri din țară recunosc că n-au avut niciodată un astfel de suport din partea statului”.

„Cât privește violențele și pagubele care deja au fost provocate, cine își va asuma responsabilitatea pentru acestea? Acum două săptămâni, deputații PAS au distrus tehnică în Parlament în valoare de circa 62 de mi ide lei, iar acum protestatarii organizați de deputații blocului ACUM, distrug scările și clumbele din preajma unei instituții a statului. Și mai grav este că au provocat și leziuni unor polițiști, peste care au avansat cu tractoarele”, mai spun socialiștii.

De asemenea, deputații PSRM sunt de părere că protestul agricultorilor ar avea legătură cu dorința Maiei Sandu de a demite guvernul.

„Înțelegem că Maia Sandu și PAS insistă atât de mult pe demisia Guvernului încât au apelat la unii fermieri, numiți boierii din raioane, pentru a organiza aceste proteste violente. Asta înseamnă că Maia Sandu și PAS trebuie să preia guvernarea, dacă va obține căderea Guvernului Chicu”, au conchis socialiștii.

NM a solicitat informații de la reprezentanții Inspectoratului General al Poliției privind declarația PSRM despre polițiștii răniți în timpul manifestației. Vom reveni cu detalii.

***

Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Ulterior, în fața manifestanților a venit deputatul PAS Mihai Popșoi, care a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă va depune astăzi o moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu. Acesta a invitat câțiva reprezentanți ai agricultorilor la discuții cu fracțiunile parlamentare. Ulterior, la întâlnire  a venit și șeful Comisiei parlamentare pentru Agricultură, socialistul Radu Mudreac.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: