Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Provocările cu care ne confruntăm sunt într-adevăr imense”. Recean și Popescu, către oficialii din 30 de state, reuniți la Chișinău

57 de delegații din peste 30 de state s-au reunit, pe 17 octombrie – la Chișinău, la cea de-a 4-a ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova. În deschiderea evenimentului, premierul Dorin Recean a declarat că agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre și că în 2022, economia a scăzut cu 6,5%, fiind urmată de o altă scădere de 2,2% până acum, în 2023. Potrivit lui Recean, provocările cu care se confruntă Moldova „sunt într-adevăr imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși”. Iar ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a menționat că „această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”. 

Premierul Dorin Recean a declarat, la deschiderea evenimentului, că „agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre”.

În 2022, economia a scăzut cu 6,5%, fiind urmată de o altă scădere de 2,2% până acum, în 2023. Țara noastră încă se confruntă cu o inflație ridicată, de 10%, iar așteptările noastre de îmbunătățire fiscală încă nu s-au materializat. Aceste evoluții au condus la un deficit de finanțare de până la 100 de milioane EUR în acest an și la un deficit preconizat de 400 de milioane EUR pentru 2024. Criza refugiaților a exercitat o presiune fără precedent asupra resurselor noastre. Cu toate acestea, ne-am asigurat că fiecare cetățean ucrainean are acces la adăpost, hrană, asistență medicală și, nu în ultimul rând, la educație”, a menționat Recean.

Ambițiile noastre sunt realiste și lucrăm din greu pentru a dezvolta capacitățile necesare pentru a implementa proiecte în valoare de câteva sute de milioane de euro pe an în infrastructură, eficiență energetică, tranziție ecologică și adaptare la schimbările climatice”, a mai comunicat premierul.

Recean a mai spus că provocările cu care se confruntă Moldova „sunt într-adevăr imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși”.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a declarat că „această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”.

Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost un instrument inestimabil, sprijinind Republica Moldova în gestionarea riscurilor, crizelor multiple și provocărilor ce au apărut în urma războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei. Aproape un an de la Conferința de la Paris din 21 noiembrie 2022, ne-am reunit astăzi în inima Moldovei, la Chișinău, subliniind un aspect extrem de important: datorită sprijinului prietenilor noștri, Moldova de astăzi nu mai este aceeași Moldovă din martie 2022. Astăzi, la Chișinău, vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor pentru angajamentul constant în susținerea parcursului nostru european, bazat pe eforturi continue de reformă și valorile comune ale democrației, libertății și păcii”, a comunicat Popescu.

***

Astăzi, 17 octombrie 2023, țara noastră este gazda celei de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit, la Chișinău – Palatul Republicii, pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică. Potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău, edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București.

Precizăm că Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9 milioane de lire sterline (aproximativ 10 376 460 euro) în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Totodată Republica Moldova a semnat, împreună cu participanții la ediția a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o serie de memorandumuri, care îi vor permite să acceseze împrumuturi de circa 140 de milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

NM Espresso: În Moldova au fost admise 25 de partide la alegeri, UE a impus sancțiuni apropiaților lui Șor, avocații au intrat în grevă

Alegerile din Moldova

În Republica Moldova, 25 de partide au fost admise în cursa pentru alegerile parlamentare. Printre acestea se numără partidul de guvernământ PAS, PSRM al lui Igor Dodon, dar și Partidul MAN al primarului Chișinăului, Ion Ceban. Pentru alte 14 partide, inclusiv comuniștii și AUR, situația este deocamdată incertă, iar în cazul partidelor «Șansa» și «Renaștere» se desfășoară procese judiciare — fiind vorba despre o posibilă interdicție de participare.

CEC a mai reamintit că alegătorii care vor să voteze în altă localitate decât cea în care au viza de reședință trebuie să depună o cerere de schimbare a adresei la primărie sau pretură până la 3 septembrie.

Șor și sancțiunile UE

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei organizații afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova și amenințarea adusă suveranității țării.

Pe listă se regăsesc lideri ai partidelor «Șansă», «Moldova Mare», «Renaștere» și ai Blocului «Pobeda». Sancțiunile presupun înghețarea activelor, interdicția de intrare în UE și orice relație economică cu spațiul comunitar.

În plus, în UE va fi creat centrul FACT care va ajuta Moldova și Ucraina să combată dezinformarea, inclusiv în perioada electorală. Centrul va monitoriza campaniile de dezinformare și manipulare, în special din partea Rusiei.

Greva avocaților și Maia Sandu

În Republica Moldova a început greva generală a avocaților. Aceștia sunt nemulțumiți de modificările legislative care permit autorităților să intervină în treburile interne ale breslei, ceea ce, în opinia juriștilor, reprezintă o amenințare la adresa independenței avocaturii. Parlamentul a adoptat legea fără consultări publice, susțin avocații și cer Președintei Maia Sandu să nu promulge legea adoptată.

Președinția a declarat, în legătură cu acest subiect, că Maia Sandu are la dispoziție 14 zile pentru a lua o decizie și a dat asigurări că răspunsul ei va fi «public și transparent».

Despre esența modificărilor și argumentele avocaților, NM a relatat [aici].

Vettingul și justiția

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat o parte din rezultatele evaluării externe (vetting) a judecătorilor instanțelor de apel și a candidaților la Curtea Supremă de Justiție. Majoritatea au trecut evaluarea, dar au existat și excepții. Candidații care au promovat vor fi propuși Președintei Maia Sandu spre numire.

Între timp, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a explicat de ce a anulat hotărârea Curții de Apel privind organizarea de noi alegeri ale primarului în Boldurești și, astfel, a admis parțial plângerea lui Nicanor Ciochină, acuzat de moartea unui adolescent. CSJ a subliniat că doar CEC «are dreptul de a declara alegerile nevalabile».

Cheltuielile pentru deplasările Președintei: continuare

Purtătorul de cuvânt al Președintei Maia Sandu, Igor Zaharov, comentând criticile privind costurile vizitelor externe ale președintei, a declarat că Igor Dodon, în perioada mandatului său, cheltuia de două ori mai mult pentru deplasări externe. Potrivit lui Zaharov, «întrebarea corectă nu este cât costă o deplasare, ci care sunt beneficiile aduse țării».

Protestul transportatorilor

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat un nou protest pentru 22 iulie în fața oficiului UE, unde vor să vorbească despre «acțiunile și inacțiunile» autorităților, care «contravin legislației». Transportatorii cer aprobarea tarifelor și renunțarea la obligativitatea adaptării mijloacelor de transport pentru persoanele cu dizabilități.

Autoritățile au răspuns că metodologia este încă «în proces de aprobare», iar majorarea tarifelor este posibilă doar «cu respectarea standardelor».

Recensământul populației: rezultate

Biroul Național de Statistică a prezentat rezultatele finale ale recensământului din 2024. În articolul «O treime din populația Moldovei locuiește în Chișinău, NM a făcut o sinteză a celor mai interesante date privind distribuția geografică a populației, precum și informații despre raioanele și orașele unde populația este în creștere sau în scădere și cum s-a schimbat situația în ultimii 10 ani.

Moldova: 35 de ani de independență

Anul acesta, Republica Moldova marchează 35 de ani de independență. NM i-a întrebat pe cititori cum s-au schimbat țara și viața lor în acest răstimp. Răspunsurile au fost diverse: unii sunt nostalgici după trecut, alții mulțumiți de prezent și încrezători în viitor.

«Avem întrebări» pentru Dorian Istratii

De ce în Chișinău vor fi evacuate mult mai rar mașinile, când va fi legalizată utilizarea criptovalutei în Moldova și care este viitorul economiei moldovenești? Acestea și alte teme au fost discutate de jurnalistul Nicolae Paholinițchi cu deputatul PAS Dorian Istratii în noul episod al podcastului «Avem întrebări».

Bloggerul și Mitropolia. Scandal

Mitropolitul Moldovei Vladimir «îi primește, îi sfătuiește și îi binecuvântează pe toți», iar întâlnirea cu bloggerul Dima White, acuzat de pornografie infantilă, nu înseamnă aprobare a păcatului — a declarat vicarul Mitropoliei, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, comentând scandalul provocat de întrevederea Mitropolitului cu bloggerul.

Centrul Internațional de Protecție a Drepturilor Femeilor «La Strada» a criticat această întâlnire, considerând că bloggerul a încercat astfel să îmlânzească eventuala pedeapsă. El este acuzat de producerea de pornografie infantilă și trafic de copii, infracțiuni pentru care riscă până la 15 ani de închisoare.

Meningita în Moldova

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă (CNAMUP) a raportat că în primele șase luni ale anului, în Moldova au fost diagnosticate 11 cazuri de meningită bacteriană, dintre care cinci cazuri au fost depistate la copii. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Chișinău și Bălți.

De asemenea, este în creștere numărul infecțiilor meningococice, mai ales în rândul copiilor, ceea ce este deosebit de periculos din cauza evoluției rapide a bolii.

Agenda zilei, 16 iulie:

  • 10:00 — Ședința Guvernului
  • 10:00 — Conferință de presă a fracțiunii PAS din Consiliul municipal Chișinău
  • 11:30 — Briefing de presă privind rezultatele ședinței Guvernului

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: