Andrei Mardari / NewsMaker

PSRM a contestat la CC legea „pre-vetting”. Litvinenco: Îi aranjează sistemul corupt

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). De cealaltă parte, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a spus că regretă decizia și că nu poate să interpreteze asta altfel decât că „îi aranjează sistemul corupt”.

Socialiștii la Curtea Constituțională

Astăzi, deputatul Vasile Bolea a depus o sesizare la CC prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numita Lege ”pre-vetting”.

Potrivit deputatului, la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și „au fost încălcate mai multe norme constituționale”.

„Prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în RM, or Art.6 din Constituția RM prevede clar că există separația puterilor în stat, iar această procedură de ”pre-vetting” încalcă acest principiu”, a comunicat Bolea.

Totodată, Bolea a spus că existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională.

„Deoarece nu este prevăzută de Legea Supremă, astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Bolea.

Mai mult, potrivit deputatului socialist, legea respectivă a fost votată fără a fi soluționate obiecțiile aduse de Comisia de la Veneția la proiectul de lege inițial.

Reacția ministrului Justiției

Sergiu Litvinenco a spus că regretă decizia socialiștilor de a contesta legea.

„Regretăm faptul că Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atât de ostil reformei justiţiei. Nu pot să interpretez asta altfel decât că îi aranjează sistemul corupt, care a dus țara noastră în prag de colaps. Afirmaţia că ”pre-vettingul” ar fi încălcat principiul separării puterilor în stat, denotă o neînţelegere profundă a principiilor ce stau la baza Legii Supreme”, a scris Litvinenco, pe facebook.

Tot el a spus că „pre-vettingul” a fost expertizat de Comisia de la Veneţia şi vine să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova.

„Îi deranjează că vor fi persoane integre în funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor? Doresc oare perpetuarea situației actuale? Mă tem că, da. Dar oamenii vor altceva”, a conchis Litvinenco.

Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al Consiliului Superior al Procurorilor și organelor specializate ale acestora a fost votat în lectură finală. Documentul a fost susținut la 17 februarie, cu votul a 54 de deputați.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte”. Anastasia Nichita, Emil Ceban și Maxim Potîrniche vor candida pe lista PAS

Luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” Emil Ceban vor candida la alegerile parlamentare din această toamnă, pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut de Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul PAS, în timpul unei conferințe de presă din 7 iulie.

„Vă mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Ați luat o decizie curajoasă”, a comunicat Grosu.

„Decizia de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova este una strategică și fundamentată, reflectând angajamentul meu personal față de viitorul prosper al țării și în mod special al educației și cercetării medicale. (…) Ca rector al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, cred cu tărie că Republica Moldova se poate dezvolta fructuos doar în marea familie europeană. (…) Ne dorim să propunem programe, condiții de lucru, în așa mod ca să lucrăm la noi acasă. (…) Sunt convins că prin eforturi comune, vom reuși să transformăm sistemul educațional și medical într-un motor de produse europene, de dezvoltare europeană”, a declarat Emil Cebanu.

„Am decis să dau curs invitației doamnei președinte de a mă implica activ și a face parte din lista candidaților Partidului Acțiune și Solidaritate. (…) Moldova are nevoie de o continuitate și de un ritm mai alert în tot ceea ce înseamnă sportul. Cine poate înțelege mai bine nevoile reale ale sportivilor, ale tinerilor, ale părinților și ale antrenorilor dacă nu un sportiv care a trecut prin toate etapele acestui drum? Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita.

„Sunt sportiv de performanță activ, licențiat în jurnalism și științe ale comunicării. Sunt expert în alimentație civică pentru fotbal. Îndrăznesc să cred uneori că am o voce atunci când vine vorba despre activismul civic. Sunt gata să renunț la toate pentru a candida la alegerile parlamentare din 28 septembrie pe listele PAS. (…) Sunt gata sunt gata să-mi fac transparente veniturile și cheltuielile. (…) Cel mai important, sunt gata să aud. (…) Încă nu știu dacă îmi doresc o carieră în politică, dar cu siguranță o să fiu mereu acolo unde va fi nevoie de voce, curaj, verticalitate, transparență, empatie, implicare și soluții. (…) Îmi doresc să ajung în Parlament nu pentru imunitate, ci pentru responsabilitate și oportunitate”, a declarat fotbalistul FC Petrocub Hîncești Maxim Potîrniche.

***

Anterior, și alți candidați anunțați de PAS în contextul alegerilor parlamentare au precizat că au acceptat invitația după ce președinta țării, Maia Sandu, le-a făcut această propunere. Solicitat, anterior, de NewsMaker pentru un comentariu în legătură cu declarațiile potrivit cărora șefa statului ar face propunerile, reprezentanții instituției prezidențiale au menționat că „președinta Maia Sandu îndeamnă oamenii onești, care țin la viitorul Republicii Moldova să candideze la următoarele alegeri parlamentare”. „Salutăm faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate este deschis și încurajează implicarea oamenilor noi, profesioniști — pentru a duce mai departe proiectul unei Moldove europene, drepte și prospere”, au mai spus reprezentanții instituției prezidențiale.

Precizăm că noii candidați au fost anunțați după ce, pe 5 și 6 iulie, a avut loc Conferința Politică Anuală a PAS, la care a participat și președinta țării, Maia Sandu. Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele țării nu poate fi membru al unui partid politic, însă nu există o interdicție expresă privind participarea la evenimente organizate de partide. Mai exact, articolul 149 prevede că, până la validarea mandatului, candidatul ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova trebuie să prezinte Curții Constituționale confirmarea că nu este membru al niciunui partid politic.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025. 

Anterior, PAS a anunțat că pe listele partidului pentru alegerile parlamentare vor candida dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș, fondatoarea organizației „Prietena Mea” Ludmila Adamciuc, rectorul Universității Tehnice a Moldovei Viorel Bostan și omul de afaceri Iurie Cojocaru.

În luna mai 2025, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, declara că în lista electorală a partidului pentru alegerile parlamentare se vor regăsi „o parte dintre colegii care sunt astăzi în Parlament”. Totodată, se va explora opțiunea de a atrage mai multe persoane din afară. „Pot să vă asigur că o să fie o proporție semnificativă. Mai mare cred decât se așteaptă unii… din nume noi”, a comunicat el. El adăugat că este vorba despre persoane cunoscute la nivel public și care nu sunt membri PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: