PSRM amenință cu proteste, în cazul în care PAS va suspenda legea privind micșorarea vârstei de pensionare
Full Article 2 minutes read

PSRM amenință cu proteste, în cazul în care PAS va suspenda legea privind micșorarea vârstei de pensionare

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar putea organiza proteste de amploare, dacă Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară, va suspenda legea adoptată la sfîrșitul anului trecut, care prevede reducerea vârstei de pensionare. Avertizarea a fost făcută, pe 14 septembrie, printr-un comunicat de presă.

PSRM a publicat o declarație, prin care se arată „îngrijorat” și condamnă intenția regimului de la guvernare de a suspenda legea adoptată, anul trecut, care prevedere micșorarea vârstei de pensionare. Socialiștii amenință cu proteste în cazul în care se va întîmpla acest lucru.

„Noi îndemnăm regimul de la guvernare să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare. În sens contrar, ne asumăm dreptul să organizăm acțiuni masive de protest”, se arată în comunicat.

Reacția vine după ce, în ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul PAS Radu Marian a explicat că vârsta de pensionare nu va fi redusă, întrucât inițiativa este populistă și va provoca „reducerea dramatică a pensiilor”.

Pe 16 decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare ar urma să constituite 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și grupul parlamentar „Pro Moldova” au părăsit sala de ședințe a parlamentului, după ce au calificat proiectul de lege drept „populist”.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: