a-tv.md

Publika și Prime, prima reacție după vestea că nu vor putea reveni pe micile ecrane în curând: „Un nou abuz al guvernării”

Compania General Media Group (GMG), afiliată fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, a venit cu o reacție, după ce Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din cadrul Agenției de Investiții a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor în gestiunea cărora se aflau opt televiziuni cu licența suspendată pe perioada stării de urgență. GMG a calificat decizia autorităților drept „un nou abuz împotriva presei și a libertății de exprimare”.    

„Pentru că nu au găsit motive obiective pentru a sista activitatea posturilor Publika TV şi Prime, guvernarea a inventat o altă metodă, făcându-se trimitere la legea cu privire la investițiile strategice în Republica Moldova și necesitatea de a suspenda actele permisive pentru posturile vizate. (…)Publika TV şi Prime condamnă abuzul guvernării PAS şi va veni cu o declarație”, anunță GMG.

UPDATE: Într-o declarație emisă mai târziu, Publika TV și Prime au anunțat că vor ataca în instanță decizia autorităților de a menține suspendate licențele de emisie, pe care o califică ca fiind „ilegală”. De asemenea, redacțiile celor două posturi TV vizate direct în decizie se adresează public Consiliului Audiovizualului să ia atitudine față de situația „fără precedent” creată.

„Credem că cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o presă liberă, care oferă conținut de calitate și produs propriu. Mizăm pe o reacție adecvată din partea societății, inclusiv din partea ONG-urilor media, a misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, care s-au convins în ultimele luni de modul în care este tratată presa liberă de către factorul politic din conducerea țării”, se menționează în declarația citată.

Potrivit unui document, în posesia căruia a intrat NewsMaker, Agenția de Investiții a informat Consiliul Audiovizualului, Agenția Servicii Publice, Comisia Națională a Pieței Financiare, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice inclusiv distribuitorii de servicii media audiovizuale despre „sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor” a șase companii. Din document reiese că a fost sistată temporar valabilitatea actelor permisive ale companiilor deținătoare de licență pentru 8 posturi TV interzise temporar: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV și TV6.

***

La sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară

Ulterior, în octombrie 2023, șeful Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a propus Comisiei pentru Situații Excepționale să suspende temporar licența a altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

Recent, premierul Dorin Recean anunța că cele 12 televiziuni, care au rămas fără licență în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, nu vor activa nici după ce se va termina starea de urgență. Oficialul menționa că Guvernul a pregătit mai multe pachete legislative care îi va permite „să gestioneze astfel de situații și în afara stării de urgență”. Recean a declarat că pachetele legislative nu vizează doar domeniul media, dar și cel energetic, situația cu privire la refugiați.

De menționat că în perioada stării de urgență patru posturi TV, din cele 12 vizate, au rămas fără licență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: