Punctul de control Rafah, redeschis după o pauză de 3 zile: peste 100 de români vor fi evacuați din Gaza 

Încă câteva zeci de refugiați au fost evacuați din Fâșia Gaza pe 12 octombrie. Potrivit BBC, autoritățile egiptene au redeschis punctul de control Rafah după o pauză de 3 zile. Potrivit autorităților române, astăzi peste 100 de cetățeni ai țării vor ajunge în Egipt. Pe lângă aceasta, Rusia a anunțat anterior că a evacuat 60 dintre cetățenii săi din regiune. 

Se cunoaște că primul grup de cetățeni ruși a trecut deja prin punctul de control Rafah. Cu toate acestea, BBC scrie cu referire la sursele sale că o nouă listă a cetățenilor străini, cărora li se permite să părăsească Gaza, nu a fost publicată. În schimb, pot părăsi Gaza doar cei care au fost era incluși în listele publicate anterior.

Autoritățile din România au anunțat că 101 cetățeni ai țării vor fi evacuați astăzi din Fâșia Gaza. 

„Duminică vor continua procedurile de evacuare pentru cetăţenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie, permisiunea autorităţilor israeliene şi egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt, inclusiv pentru 101 de cetăţeni români şi membri de familie”, notează g4media.ro.

UPDATE (13 noiembrie) Contactat de NewsMaker, Igor Zaharov, purtător de cuvânt al MAEIE a menționat că în prezent instituția nu deține informații noi despre evacuarea cetățenilor moldoveni.

***

Pe 9 noiembrie, 36 de persoane originare din Republica Moldova, care au fost ajutate de autoritățile române să părăsească Fâșia Gaza, au ajuns la Chișinău. Acestea au fost întâmpinate inclusiv de către premierul Dorin Recean. Printre pasageri erau și bebeluși. Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație, a declarat pentru presă că persoanele ajutate să părăsească Gaza vor rămâne la Chișinău „pentru cel puțin două” zile, după care vor fi găzduite de prieteni și rude.

Ulterior, pe 10 noiembrie, autoritățile au anunțat că alți 9 cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați din Fâșia Gaza, în dimineața zilei. Cei nouă moldoveni evacuați au ajuns în seara zilei de 11 noiembrie în Republica Moldova.

Precizăm că în Fâșia Gaza a mai rămas o familie de moldoveni, care așteaptă să fie evacuată din zona de conflict. Anterior, MAEIE a precizat pentru NM că depune toate eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: