Purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței fizice. Măsurile impuse de CNESP după încetarea stării de urgență (DOC)
Full Article 2 minutes read

Purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței fizice. Măsurile impuse de CNESP după încetarea stării de urgență (DOC)

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) s-a întrunit în ședință în seara zilei de joi, 29 aprilie. Membrii comisiei au reimpus anumite restricții. 

Astfel, CNESP a mandatat comisiile teritoriale să ia decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni.

În continuare, se mențin măsurile de securitate epidemiologică instituite și aplicate pe perioada pandemiei. Așadar, rămâne a fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice, respectarea igienei mâinilor și păstrarea distanței fizice de minim un metru între persoane.

De asemenea, se recomandă aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mici de trei persoane, cu excepția membrilor unei familii. Se recomandă evitarea aflării pe terenuri de joacă a copiilor în absența părinților/tutorelui legal.

Rămân în vigoare toate măsurile de trecere a frontierei de stat – cu prezentarea, la intrarea în țară, a testului PCR negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, sau completarea fișei epidemiologice și respectarea celor 2 săptămâni de autoizolare.

Cât privește procesul educațional, acesta se va desfășura în baza scenariilor stabilite anterior de Ministerul Educației. În localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu opțiunea de bază va fi instruirea la distanță, cu excepția instituțiilor de educație timpurie.

În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile urmează a fi ajustate de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Precizăm că starea de urgență, instituită pe 31 martie de majoritatea parlamentară, a fost decretată contrar normelor constituționale. Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că inițiativa votată de deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” nu corespunde prevederilor Legii Supreme a statului.

 

Hotărâre CNESP nr. 54 din 29.04.2021 by Maxim Stratan on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: