kremlin.ru

Putin a comentat solicitarea lui Trump de „a cruța” soldații ucraineni din regiunea Kursk (VIDEO)

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că a luat act de solicitarea omologului său american, Donald Trump, de „a cruța” soldații ucraineni din regiunea Kursk, care ar fi încercuiți de trupele ruse. El a spus că militarilor ucraineni „li se va garanta viața și un tratament demn”, în cazul în care se vor preda. De cealaltă parte, Forțele Armatele ale Ucrainei au transmis că informațiile despre „încercuirea” militarilor săi nu corespuns realității.

Vladimir Putin a vorbit, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al Federației Ruse din 14 martie, despre solicitarea lui Donald Trump privind soldații ucraineni.

Am luat act de apelul de astăzi al președintelui SUA, domnul Trump, de a cruța viața militarilor armatei ucrainene, o parte dintre care sunt blocați de trupele rusești în zona de invazie a Ucrainei în regiunea Kursk. Luptătorii ucraineni au comis numeroase crime împotriva populației civile în zona de invazie, iar acestea sunt calificate de Procuratura Generală a Federației Ruse drept terorism. Însă, în același timp, avem o atitudine înțelegătoare față de apelul președintelui Trump de a acționa cu considerații umanitare față de acești militari. În cazul în care vor depune armele și se vor preda, li se va garanta viața și un tratament demn, în conformitate cu normele dreptului internațional și legislația Federației Ruse”, a declarat Vladimir Putin.

Între timp, Forțele Armate ale Ucrainei au transmis, într-un comunicat, că informațiile despre „încercuirea” soldaților ucraineni din regiunea rusească Kursk nu corespunde realității. Potrivit sursei citate, astfel de mesaje „sunt create de ruși în scopuri politice și pentru a presa Ucraina și partenerii săi”. FAU a subliniat că, în ultimele 24 de ore, situația din regiunea Kursk nu s-a schimbat semnificativ, iar luptele continuă. Forțele Armate ale Ucrainei au adăugat că militarii săi din regiunea Kursk „au efectuat o regrupare” și „s-au retras pe poziții de apărare mai favorabile”, relatează Meduza.

Amintim că, pe 14 martie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat despre negocieri „foarte bune și productive” cu Putin privind invazia rusă din Ucraina. Acesta a declarat că, actualmente, mii de soldați ucraineni ar fi „complet înconjurați” de militari ruși și i-a cerut Vladimir Putin „să le cruțe viața”.

***

Forțele Armate ale Ucrainei au început operațiunea din regiunea Kursk în august 2024. De atunci, în zonele de frontieră ale regiunii au avut loc lupte. Ministerul rus al Apărării susține că, la începutul lunii martie, trupele ruse au reușit să pună în aplicare un contraatac asupra unităților ucrainene și să întoarcă sub control peste 20 de localități.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: