„Putin nu a glumit”. Biden a evaluat riscul unui „Armagedon” nuclear ca fiind cel mai mare de la criza rachetelor din Cuba
Full Article 3 minutes read

„Putin nu a glumit”. Biden a evaluat riscul unui „Armagedon” nuclear ca fiind cel mai mare de la criza rachetelor din Cuba

Președintele Joe Biden a declarat joi că riscul de „Armagedon” nuclear este la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, în timp ce oficialii ruși vorbesc despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice după ce au suferit eșecuri masive în invazia de opt luni a Ucrainei, transmite BBC.

Vorbind la o strângere de fonduri, Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin este „un tip pe care îl cunoaște destul de bine”, iar liderul rus „nu a glumit când a vorbit despre utilizarea armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice. ”

Biden a adăugat: „Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba”. El a sugerat că amenințarea din partea lui Putin este reală „pentru că armata lui are performanțe semnificative scăzute”.

Oficialii americani au avertizat de luni de zile cu privire la perspectiva că Rusia ar putea folosi arme de distrugere în masă în Ucraina, deoarece s-a confruntat cu o serie de eșecuri strategice pe câmpul de luptă, deși remarcile lui Biden au marcat cele mai dure avertismente emise până acum de guvernul SUA cu privire la mizele nucleare.

Nu este clar dacă Biden se referea la vreo nouă evaluare a intențiilor Rusiei, potrivit CNBC. Chiar săptămâna aceasta, oficialii americani au spus că nu au văzut nicio modificare a forțelor nucleare ale Rusiei care ar necesita o schimbare în postura de alertă a forțelor nucleare americane.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție strategică nucleară și nici nu avem indicii că Rusia se pregătește să utilizeze iminent arme nucleare”, a declarat marți Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.

Confruntarea de 13 zile din 1962, care a urmat descoperirii de către SUA a desfășurării secrete de către Uniunea Sovietică a armelor nucleare în Cuba, este considerată de experți drept cel mai aproape moment de anihilarea nucleară în lume. Criza din timpul administrației președintelui John F. Kennedy a declanșat o concentrare reînnoită asupra controlului armelor de ambele părți ale Cortinei de Fier.

Biden a contestat, de asemenea, doctrina nucleară rusă, avertizând că utilizarea unei arme tactice cu randament redus ar putea scăpa rapid de sub control spre distrugere globală.

„Nu cred că există posibilitatea de a folosi cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la Armaghedon”, a spus Biden. „Acesta este ceva cu care suntem toţi de acord, o luăm foarte în serios și comunicăm direct cu Rusia, inclusiv despre tipul de răspunsuri decisive pe care le-ar avea Statele Unite dacă ar merge pe acel drum întunecat”, a spus Sullivan.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Putin a înțeles că „lumea nu va ierta niciodată” un atac nuclear rusesc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: