R. Moldova cumpără 30% din necesarul de curent electric din Ucraina. Prețul „nu poate fi divulgat”
Full Article 2 minutes read

R. Moldova cumpără 30% din necesarul de curent electric din Ucraina. Prețul „nu poate fi divulgat”

S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Un anunț în acest sens a fost făcut, pe 11 mai, de reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP). Prețul de achiziție nu se cunoaște, fiind „un secret comercial și nu poate fi divulgat”. 

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina (între care Energoatom, D. Trading și altele), solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

Cu toate acestea, șefia Energocom nu a comunicat prețul de achiziție, menționând că „este un secret comercial”.

„Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a precizat Sadovoi.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Conform Comisiei Situații Excepționale, Energocom încheie contracte de achiziție cu producătorii, după care – cu furnizori și distribuitori.

„Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește. Totodată, ANRE urmează să analizeze prețul mediu de achiziție pentru a determina dacă va fi nevoie de o ajustare a tarifului”, comunică reprezentanții APP.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: