Le Parisien

Trei moldoveni, suspectați de trafic de persoane. Racolau tinere din Republica Moldova și le exploatau sexual în Franța

Trei moldoveni cu vârste cuprinse între 32 și 45 de ani sunt suspectați de trafic de persoane în scop de exploatare sexuală. Aceștia racolau tinere din Republica Moldova și le duceau în Franța să se prostituieze.

Potrivit poliției, indivizii au creat în orașul Paris o rețea de prestare a serviciilor sexuale contra plată, unul dintre ei fiind stabilit cu domiciliul în Franța. Prin intermediul rețelelor de socializare, aceștia identificau tinere din diferite regiuni ale țării și le propuneau onorarii foarte mari pentru prestarea serviciilor sexuale.

Ajunse în Franţa, tinerele erau amplasate în diverse apartamente închiriate de către suspecți pentru prestarea serviciilor sexuale. Fetelor li se comunica că venitul obținut în urma prestării serviciilor se va repartiza egal, adică 50 la 50.

La fel, li se recomanda ca din motive de siguranță, venitul nemijlocit să fie predat pentru păstrare organizatorului sau administratorului, cu asigurarea că la prima solicitare banii obținuți vor fi transmiși. Însă, sub diverse pretexte, fetele nu primeau banii.

Pe parcursul anului 2020, membrii grupului au exploatat sexual opt victime, iar venitul zilnic ajungea între 800 și 1400 euro per persoană. Conform unor estimări, suspecții au obținut un profit ce varia între 17 000 și 23 000 de euro de la fiecare victimă exploatată sexual.

Pentru acumularea probatoriului necesar, polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile şi în automobilele suspecților, în rezultatul cărora au fost depistate şi ridicate telefoane mobile, carduri bancare, contracte de locațiune și notițe de ciornă.

Unul dintre suspecți ce activa pe teritoriul țării, având rolul de recrutor, a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Cealaltă persoană (transportatorul) colaborează cu organul de urmărire penală şi este cercetat în stare de libertate.

Persoana ce nemijlocit ghida activitatea grupului pe teritoriul Franței urmează a fi anunțată în căutare și extrădată în Republica Moldova.

În cazul în care vina suspecților va fi demonstrată, aceștia riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: