Deputat PAS, despre radarul aerian performant achiziționat de Moldova: „Colegii trebuie să învețe să-l și folosească”
Full Article 2 minutes read

Deputat PAS, despre radarul aerian performant achiziționat de Moldova: „Colegii trebuie să învețe să-l și folosească”

Republica Moldova ar putea achiziționa încă câteva radare de supraveghere aeriană, pe lângă cel pe care-l deține în prezent. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Dorian Istratii în cadrul ediției din 12 februarie a emisiunii „Ora expertizei”, de la Jurnal TV. Parlamentarul a precizat că reprezentanții Ministerului Apărării trebuie încă să învețe cum să folosească radarul care îl are în posesie.

În timpul emisiunii, Dorian Istratii a vorbit despre potențialul de apărare al Moldovei în contextul cazului recent când fragmente de dronă Shahed, folosite de Rusia în invazia împotriva Ucrainei, au căzut în sudul țării noastre.

Pe partea de apărare antiaeriană, radarul pe care îl avem detectează la 250 de kilometri și poate doborî pe o rază de acoperire de până la 100 de kilometri. Respectiv, acum acesta se află în regim de testare la Ministerul Apărării, unde colegii trebuie să învețe să-l și folosească. Și cred că o să mai avem nevoie de astfel de radare. Nu cred că va fi unicul pe care îl va avea Republica Moldova, fiindcă trebuie să ne apărăm țara noastră. Or, ceea ce este scris în Constituția Republicii Moldova, despre neutralitate, nu ne apără de rachetele Kremlinului”, a declarat Dorian Istratii.

Precizăm că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supreveghere aeriană performant. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: