Raport: cei mai bogați americani se eschivează, anual, de plata a circa $163 miliarde
Full Article 2 minutes read

Raport: cei mai bogați americani se eschivează, anual, de plata a circa $163 miliarde

Circa 1% dintre cei mai bogați cetățeni ai SUA se eschivează, anual, de la plata impozitelor, ratându-se în acest mod $163 miliarde la bugetul federal, se arată într-un raport al Ministerului american de Finanțe. 

Potrivit oficialilor de la Washington, pe parcursul următoarelor decenii, bugetul american ar putea fi prejudiciat în acest mod cu o sumă de $7 trilioane.

„Este impresionantă însăși mărimea sumei ratate. Aceasta este egală cu 3% din PIB și constituie circa 90% din suma achitată de contribuabilii cu venituri mici”, a declarat consilierul ministrului Finanțelor, Natasha Sarin.

În luna iunie, autoritățile americane au inițiat o anchetă, după ce în presă au apărut scurgeri de informații cu privire la mărimea impozitelor achitate de miliardari. Printre cei vizați se numără directorul general al Berkshire Hathaway, Warren Buffett, șeful companiei Amazon, Jeff Bezos, ex-primarul New York-ului, Michael Bloomberg și fondatorul Tesla, Elon Musk.

Publicația ProPublica a publicat date confidențiale deținute de Serviciul Fiscal al SUA (IRS), din care rezultă că 25 cei mai bogați cetățeni americani au achitat un impozit pe venit mai mic decât ar fi trebuit, conform legii.

Potrivit investigației jurnalistice, în pofida creșterii averii cu $401 miliarde din 2014 pînă în 2018, miliardarii au plătit impozite federale în mărime de 3,4% ($13,6 miliarde). Cel mai puțin a achitat Buffett, în raport cu averea deținută – doar 0,1% ($23,7 mln), deși averea sa s-a majorat cu $24,3 miliarde.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: