Raportul anual al Consiliului Audiovizualului a primit vot de neîncredere. Toți membrii CA au fost demiși
Full Article 3 minutes read

Raportul anual al Consiliului Audiovizualului a primit vot de neîncredere. Toți membrii CA au fost demiși

Raportul pentru anul 2020 al Consiliului Audiovizualului (CA) a fost respins de către majoritatea parlamentară, în ședința din 11 noiembrie. Proiectul a fost susținut cu votul a 55 de deputați PAS. Drept urmare, membrii CA sunt demiși de drept.

Documentul a fost citit de către președinta CA, Ala Ursu-Antoci.

În runda întrebări răspunsuri, deputatul PAS Lilian Carp s-a arătat interesat de activitatea în CA în cele mai recente campanii electorale.

„Noi trebuie să recunoaștem că avem câteva holdinguri în Republica Moldova, care trebuie să recunoaștem reflectă viziunile unui partid sau altul, în funcție de cine este finanțat. Cum a-ți monitorizat campania electorală. Cum a-ți monitorizat televiziunile și ce încălcări a-ți depistat și sancțiunile?”, a întrebat Carp.

Președinta CA, a solicitat ajutorul membrilor CA, aflați și ei în plenul parlamentului, și într-un final a răspuns:

„Primul în Moldova, NTV, TV6 au fost sancționate și dacă nu greșesc și furnizorul public național”, a spus Ala Ursu-Antoci.

După încheierea rundei de întrebări și răspunsuri președinta comisiei mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei a prezentat raportul comisiei și a propus plenului respingerea raportului de activitate pentru anul 2020 al CA.

„Membrii comisiei au constatat că Consiliul Audiovizualului nu a asigurat respectarea de către furnizorii de servici media a cerințelor de asigurare a imparțialității, echilibrului și favorizării libere a opiniei în conținuturile programelor audiovizuale, în special în perioada campaniilor electorale, care au avut loc în anul 2020. CA a adoptat decizii inechitabile, urmare a petiției și sesizărilor, multe dintre acestea fiind respinse”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Deputata BCS Adela Răileanu a precizat că membrii comisiei nu au elaborat un regulament concret care prevede mecanismul de evaluare a raportului CA.

Menționăm că Ursu-Antoci și-a început activitatea de membru la CA pe 3 august 2020, ulterior la 11 decembrie 2020 devenind președinte a acestei instituții.

Amintim că Parlamentul a votat în lectură finală pe 4 noiembrie, un proiect  de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Una dintre prevederile proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii.

Totodată, proiectul de lege stipulează că membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: