Răspunsul dacă Moldova începe sau nu negocierile de aderare la UE poate fi amânat? Recean: „Dacă nu se întâmplă în decembrie, se întâmplă în martie”
Full Article 3 minutes read

Răspunsul dacă Moldova începe sau nu negocierile de aderare la UE poate fi amânat? Recean: „Dacă nu se întâmplă în decembrie, se întâmplă în martie”

Dacă nu în decembrie, atunci în martie. Premierul Dorin Recean admite o amânare, până în martie 2024, a deciziei Consiliului European privind lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit oficialului, Moldova are deja o alegere făcută iar autoritățile sunt ferm convinse că într-un final vor fi deschise negocierile. 

La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Recean a fost solicitat să comenteze informația din spațiul public precum că răspunsul de la Consiliul European, dacă începem sau nu negocierile de aderare, poate fi amânat – pentru martie.

Noi trebuie să muncim în continuare, pentru că noi ceea ce facem, reformele pe care le implementăm, legislația pe care o ajustăm sunt făcute pentru cetățenii Republicii Moldova. Noi construim Europa acasă absolut în toate domeniile. Dacă nu se întâmplă în decembrie, se întâmplă în martie, nu se întâmplă în martie – se întâmplă, dar oricum se întâmplă. Noi trebuie să continuăm să implementăm reformele necesare pentru cetățenii Republicii Moldova. Noi trebuie să continuăm să construim Europa la noi acasă. (…) Noi avem o alegere făcută deja, noi avem și un vot exprimat al cetățenilor Republicii Moldova care este clar proeuropean. Pentru noi ceea ce este important este să avem acest lucru implementat. (…) Am ferma convingere că vom deschide negocierile, dacă nu în decembrie atunci în martie”, a declarat Recean.

Potrivit lui Recean, poziția autorităților Republicii Moldova este că țara noastră trebuie să fie împreună cu Ucraina, la pachet, pentru deschiderea negocierilor.

Poziția noastră, a Republicii Moldova, este că noi trebuie să fim împreună cu Ucraina în acest proces de deschidere a negocierilor, la pachet. (…) Noi suntem recunoscători pentru curajul și vitejia ucrainenilor. Astăzi ucrainenii asigură pacea și securitatea în regiunea noastră”, a conchis Recean.

***

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Se menționa că decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: