Reacția ANRE după ce două federații de fermieri au amenințat cu proteste din cauza prețurilor la carburanți
Full Article 3 minutes read

Reacția ANRE după ce două federații de fermieri au amenințat cu proteste din cauza prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție la declarația celor două federații din ramura agriculturii și industriei alimentare, care cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți. Într-o declarație publicată pe 4 iunie, reprezentanții instituției subliniază că depun eforturi pentru elaborarea rapidă a noii Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

ANRE amintește că, începând cu 12 mai, a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. În cadrul acestui proces, ANRE a organizat mai multe ședințe, inclusiv publice, în cadrul cărora a supus consultărilor noua Metodologie.

„La această etapă, în conformitate cu prevederile legale, proiectul Metodologiei se află la faza obligatorie de expertizare/avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia. Pe această cale, ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia”, se arată în declarație.

ANRE mai precizează că noua Metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și că Agenția depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției, până la data de 14 iunie.

Reacția vine după ce, la acum câteva zile, Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară (FNPAIA) în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind” au amenințat cu proteste din cauza scumpirii prețurilor la carburanți. Într-o declarație comună de presă, cele două federații au solicitat ca prețurile să revină „la normal”, dar și ca autoritățile să facă public raportul elaborat de Consiliul Concurenței, privind activitatea petroliștilor din ultimele luni.

De asemenea, fermierii atrag atenția că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare și au cerut, ca în termen de 10 zile, să fie publicat raportul Consiliului Concurenței și să fie aplicate, în caz de necesitate, sancțiuni față de companiile petroliere, precum și readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

În caz contrar, cele două federații amenință cu pichetarea sediilor Consiliului Concurenței si ANRE și anunță că vor cere demisia conducerii celor două instituții.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: