Reacția Chișinăului la proiectul Tiraspolului privind limitarea accesului la internet și telefonie

Chișinăul a reacționat la recentele inițiative legislative promovate de autoritățile de facto de la Tiraspol, care prevăd posibilitatea deconectării arbitrare a cetățenilor de la serviciile de telefonie și internet. Biroul politici de reintegrare a menționat, pentru NewsMaker, că a solicitat explicații prin canalul de comunicare al reprezentanților politici și a cerut anularea acestor măsuri, considerate „abuzive”.

Reacția autorităților de la Chișinău vine în urma sesizării Asociației Promo-LEX pe 15 mai, care a avertizat asupra riscurilor pentru drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană.

„Menționăm despre sesizarea pe acest subiect a Tiraspolului, prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, cu informarea concomitentă a participanților din cadrul procesului de negocieri. Chișinăul a solicitat explicații în legătură cu noile inițiative abuzive și în măsură să încalce și mai grav drepturile fundamentale ale cetățenilor în regiune, garantate de standardele dreptului internațional, precum și a cerut anularea acestora și abținerea de la punerea lor în practică”, menționează Biroul politici de reintegrare.

Autoritățile constituționale subliniază că vor continua să monitorizeze evoluțiile din regiune și să intervină în cazurile care sunt/pot fi afectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Amintim că, Tiraspolul ar putea întrerupe, în mod arbitrar, accesul la internet și telefonie pentru persoane fizice și juridice, invocând amenințări la adresa „securității regiunii”. Măsurile se regăsesc în două „proiecte de lege” inițiate de autoritățile de facto din regiunea transnistreană. Potrivit Asociației Promo-LEX, astfel de prevederi încalcă dreptul la liberă exprimare și acces la informație, limitând posibilitatea cetățenilor de a cere ajutor sau de a semnala abuzuri.

Conducerea nerecunoscută de la Tiraspol ar putea obține dreptul de a întrerupe serviciile de comunicații – inclusiv telefonie și internet – pentru persoane fizice și juridice, pe o perioadă de până la 48 de ore, fără a fi necesară o hotărâre judecătorească. Scopul declarat al acestor măsuri este de a împiedica utilizarea mijloacelor de comunicație pentru „săvârșirea unor infracțiuni împotriva vieții sau sănătății unei persoane” ori pentru comiterea unor acte ce reprezintă o „amenințare reală la adresa securității politice, economice, militare, informaționale sau ecologice” a regiunii transnistrene.

De asemenea, perioada de suspendare a serviciilor ar putea fi extinsă în baza unei „hotărâri” emise de instanțele subordonate regimului de la Tiraspol.

Un al doilea aspect prevăzut în proiecte vizează extinderea listei structurilor de securitate care ar avea dreptul de a solicita operatorilor de telecomunicații cooperarea în vederea blocării accesului la comunicații.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: