Reacția Domnicăi Manole la acuzațiile PSRM privind uzurparea CC: „Exercitarea oricărei forme de presiuni este inadmisibilă”
Full Article 3 minutes read

Reacția Domnicăi Manole la acuzațiile PSRM privind uzurparea CC: „Exercitarea oricărei forme de presiuni este inadmisibilă”

Președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a venit cu o reacție în urma acuzațiilor din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), privind „uzurparea CC de către trei judecători” în interesele președintei țării. Domnica Manole a atras atenția că orice presiuni sau acte de răzbunare asupra magistraților Înaltei Curți sunt indmisibile.

„Am luat act de declarațiile unor politicieni care sugerează că majoritatea parlamentară va iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat ieri de Curte. Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei. Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor”, a menționat Manole.

Președinta CC a atras atenția asupra consecințelor presiunilor asupra judecătorilor instituției.

„Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei. Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali. Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, a conchis Manole.

Reacția vine după ce, în dimineața de 16 aprilie, Igor Dodon a anunțat că, în cadrul ședinței fracțiunii parlamentare a PSRM, s-a luat decizia de a iniția un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să constate uzurparea Curții Constituționale de către trei judecători care au susținut dizolvarea Legislativului. Este vorba despre judecătorii Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova. Alți doi magistrați, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan, au avut opinii separate. Socialiștii sunt deciși să ceară demisia judecătorilor.

Pe 15 aprilie, CC a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Doi judecători au avut opinii separate: Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Seara, într-o conferință de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență” și că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Câteva ore mai târziu, în cadrul unei emisiuni televizat, liderul PSRM a anunțat că va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: