slujba la catedrala
Максим Андреев, NewsMaker

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru abuz sexual

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media din cadrul Mitropoliei Moldovei susține că persoana condamnată la 16 ani închisoare pentru abuz sexual nu este cleric al Mitropoliei Moldovei. Informația a fost publicată pe 19 noiembrie.

În urma verificărilor, aducem la cunoștința opiniei publice că persoana condamnată nu figurează în evidența niciunei unități bisericești (parohie sau mănăstire) din cuprinsul eparhiilor Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. Regretăm profund acest caz trist ce a bulversat opinia publică și a generat confuzie în rândurile cetățenilor. Totodată, asigurăm că victima va primi din partea Bisericii toată grija pastorală de care are nevoie”, se arată în comunicatul Mitropoliei.

Reacția vine după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunțat că a terminat urmărirea penală și a trimis pe banca acuzaților un preot care a abuzat-o sexual timp de trei ani pe fiica concubinei sale. Abuzurile au început când copila avea 13 ani și au avut loc inclusiv în stăreția mănăstirii.

La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.

Mitropolia Basarabiei nu a comentat, deocamdată, acest caz.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: