Игорь Чекан, NewsMaker

Reacția Procuraturii Generale, la solicitarea unui deputat PAS cu privire la investigația în care sunt vizați ex-procurorii Statnîi și Morari

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a solicitat autosesizarea instituției și verificarea informaţiilor dintr-o investigaţie jurnalistică, potrivit cărora, foştii procurori Viorel Morari şi Roman Statnîi ar fi deposedat de avere, prin şantaj, doi fraţi din Federaţia Rusă, ambii antreprenori. Morari neagă orice implicare în acest dosar. 

Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție din Republica Moldova, Roman Statnîi și Viorel Morari, că i-ar fi fabricat în 2018 un dosar și l-au lipsit de bunuri în valoare de peste 1.800.000 de euro. Reclamantul, Evgheni Kheyman, insistă că totul s-a făcut la comanda a doi antreprenori.

În context, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a solicitat Procuraturii Generale să verifice informațiile:

„Cer Procuraturii să fiu informat dacă Procuratura Generală a deschis pe numele lui Roman Statnîi și Viorel Morari anumite dosare penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, la ce etapă se află dosarele penale, dacă până în prezent au apărut și alți învinuiți. În contextul în care aceste persoane nu sunt în funcție nu este necesar avizul CSP-ului, de aceea domnule procuror interimar, vă rog să vă autosesizați. Consider că aceste investigații jurnalistice au bază documentară și solicit să vă autosesizați pe acest caz și să informați opinia publică despre acest caz”, a declarat Carp.

Contactat de TVR Moldova, fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a negat acuzaţiile. Acesta susține că investigaţia jurnalistică ar fi fost realizată „la comandă”. Potrivit lui, anterior, în baza unei anchete, Procuratura Generală nu a găsit justificarea acuzaţiilor ce i se aduc.

„Este tendenţioasă şi denigratoare, aducând atingere a prezumţiei nevinovăţiei, atît a mea cât şi a colegului meu, Statnîi Roman. Procuratura Generală, sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo, pe care l-am criticat continuu, privind activitatea defectuoasă a procuraturii generale, a investigat acest fapt, mai mult de un an jumătate şi în acest răstimp, mie fost procuror-şef al PA, nu mi-au fost aduse careva acuzaţii oficiale. Nu am nicio implicare în dosarul respectiv”, a răspuns Morari.

Procuratura Generală a venit cu o reacție la subiect prin intermediului unui comunicat de presă publicat pe 13 octombrie. Reprezentanții instituției au precizat că, la etapa actuală, sunt efectuate acțiunile necesare de urmărire penală:

1. Circumstanțele respective sunt investigate deja de către Procuratura Generală în cadrul unei cauze penale, începând cu luna februarie 2020. Acestea fiind investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) (escrocherie) , 324 alin.(3) (corupere pasivă), 325 alin.(3) (corupere activă) , 326 alin. (3) (trafic de influență) , 328 alin. (3) (abuz de serviciu) Cod penal.

2. Până în prezent, statutul de învinuit a fost atribuit, de către procurorul de caz, în privința a două persoane. Este vorba despre un cetățean al Federației Ruse și unui ex-procuror, numele cărora la moment nu pot fi divulgate respectând principiile confidențialității urmăririi penale și prezumției nevinovăției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Blocul Împreună, „mirat și dezamăgit” de plecarea LOC: „Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții”

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea” față de decizia Partidului „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) de a se retrage din alianța politică. Reprezentanții blocului au menționat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”, făcând referire la precedentul retragerii Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”. Totuși, au adăugat că Partidul LOC a ales să urmeze un drum similar, chiar înainte de alegerile parlamentare, „ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului”.

Blocul „Împreună” a declarat că retragerea LOC „vine într-un moment esențial pentru viitorul Republicii Moldova, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur din ce în ce mai limpede”. „Dacă în trecut Kremlinul miza doar pe Igor Dodon, acum rolurile au fost împărțite mult mai abil: de la politicieni care visează la o „unire cu Rusia”, până la personaje ambalate drept „proeuropeni constructivi”, precum Ion Ceban, a căror misiune este în realitate să fragmenteze votul proeuropean și să compromită formarea unei autentice majorități proeuropene în viitorul Parlament”, a adăugat blocul.

Blocul a adăugat că „nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de situații”.

„Am mai avut parteneri care, în momente cruciale, au ales alte direcții, cum a fost și cazul CUB. Din păcate, pe măsură ce ne apropiem de campania electorală, conducerea LOC a decis să urmeze un drum similar — o strategie neclară și din ce în ce mai centrată pe critica exclusivă a forțelor proeuropene, ignorând cu bună știință pericolul real reprezentat de forțele afiliate Kremlinului. Din punctul de vedere al membrilor Blocului Împreună, mai grav este că această schimbare de direcție a conducerii partidului LOC lasă impresia că se pregătește terenul pentru revenirea în politică a unor personaje deja compromise, cunoscute publicului pentru lipsa de integritate sau pentru eșecuri politice. Nu vorbim despre oameni cu viziune sau proiecte pentru cetățeni, ci despre figuri motivate de frustrare și dorință de revanșă, al căror unic efect va fi încetinirea parcursului european al Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanții blocului.

Blocul „Împreună” și-a exprimat „mirarea și dezamăgirea față de această alegere”: „Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat pentru țara noastră, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”.

Blocul a mai declarat că „în fața tentativelor repetate ale Federației Ruse de a dezbina Republica Moldova și de a compromite coeziunea taberei proeuropene rămâne fidel ideii de consolidare a forțelor proeuropene și va acționa, până la capăt, pentru unificarea votului proeuropean în jurul unui proiect comun, credibil și orientat spre viitor”.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”. Aceștia au mai subliniat că nu vor accepta scenarii în care „personalități și formațiuni oneste sunt absorbite pe listele PAS”. Totodată, au lansat un apel către foștii parteneri din bloc, în special către Platforma „DA”, pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni în perspectiva alegerilor parlamentare, sub umbrela Ligii Orașelor și Comunelor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: