Игорь Чекан, NewsMaker

Reacția Procuraturii Generale, la solicitarea unui deputat PAS cu privire la investigația în care sunt vizați ex-procurorii Statnîi și Morari

Procuratura Generală a venit cu o reacție după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a solicitat autosesizarea instituției și verificarea informaţiilor dintr-o investigaţie jurnalistică, potrivit cărora, foştii procurori Viorel Morari şi Roman Statnîi ar fi deposedat de avere, prin şantaj, doi fraţi din Federaţia Rusă, ambii antreprenori. Morari neagă orice implicare în acest dosar. 

Un om de afaceri din Rusia îi învinuiește pe foștii procurori anticorupție din Republica Moldova, Roman Statnîi și Viorel Morari, că i-ar fi fabricat în 2018 un dosar și l-au lipsit de bunuri în valoare de peste 1.800.000 de euro. Reclamantul, Evgheni Kheyman, insistă că totul s-a făcut la comanda a doi antreprenori.

În context, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a solicitat Procuraturii Generale să verifice informațiile:

„Cer Procuraturii să fiu informat dacă Procuratura Generală a deschis pe numele lui Roman Statnîi și Viorel Morari anumite dosare penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, la ce etapă se află dosarele penale, dacă până în prezent au apărut și alți învinuiți. În contextul în care aceste persoane nu sunt în funcție nu este necesar avizul CSP-ului, de aceea domnule procuror interimar, vă rog să vă autosesizați. Consider că aceste investigații jurnalistice au bază documentară și solicit să vă autosesizați pe acest caz și să informați opinia publică despre acest caz”, a declarat Carp.

Contactat de TVR Moldova, fostul procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari a negat acuzaţiile. Acesta susține că investigaţia jurnalistică ar fi fost realizată „la comandă”. Potrivit lui, anterior, în baza unei anchete, Procuratura Generală nu a găsit justificarea acuzaţiilor ce i se aduc.

„Este tendenţioasă şi denigratoare, aducând atingere a prezumţiei nevinovăţiei, atît a mea cât şi a colegului meu, Statnîi Roman. Procuratura Generală, sub conducerea lui Alexandr Stoianoglo, pe care l-am criticat continuu, privind activitatea defectuoasă a procuraturii generale, a investigat acest fapt, mai mult de un an jumătate şi în acest răstimp, mie fost procuror-şef al PA, nu mi-au fost aduse careva acuzaţii oficiale. Nu am nicio implicare în dosarul respectiv”, a răspuns Morari.

Procuratura Generală a venit cu o reacție la subiect prin intermediului unui comunicat de presă publicat pe 13 octombrie. Reprezentanții instituției au precizat că, la etapa actuală, sunt efectuate acțiunile necesare de urmărire penală:

1. Circumstanțele respective sunt investigate deja de către Procuratura Generală în cadrul unei cauze penale, începând cu luna februarie 2020. Acestea fiind investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) (escrocherie) , 324 alin.(3) (corupere pasivă), 325 alin.(3) (corupere activă) , 326 alin. (3) (trafic de influență) , 328 alin. (3) (abuz de serviciu) Cod penal.

2. Până în prezent, statutul de învinuit a fost atribuit, de către procurorul de caz, în privința a două persoane. Este vorba despre un cetățean al Federației Ruse și unui ex-procuror, numele cărora la moment nu pot fi divulgate respectând principiile confidențialității urmăririi penale și prezumției nevinovăției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: