Reacții internaționale privind situația din Rusia. Cum se vede în Europa și SUA rebeliunea lui Prigojin
Full Article 3 minutes read

Reacții internaționale privind situația din Rusia. Cum se vede în Europa și SUA rebeliunea lui Prigojin

Franța şi Germania au transmis că urmăresc îndeaproape situația tensionată din Rusia, dar subliniază că se concentrează pe susținerea Ucrainei. De asemenea, Casa Albă spune că urmărește îndeaproape situația. De la Londra, mesajul este că statul rus se confruntă cu cea mai semnificativă provocare de securitate din perioada recentă. Și un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru Financial Times că alianța „monitorizează și situația”, în timp ce Zelenski susține că Ucraina este gata să protejeze Europa de ceea ce se întâmplă, scrie Digi24.

Reprezentanții guvernelor țărilor europene au transmis pe rând că urmăresc ceea ce se întâmplă în Rusia. Cu toate acestea, nu au fost transmise comentarii detaliate cu privire la rebeliunea armată a lui Evgheni Prigojin.

„Președintele urmărește situația îndeaproape. Rămânem concentrați pe susținerea Ucrainei”, a precizat președinția franceză.

„Guvernul urmărește cu atenție evenimentele din Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Londra susține, la rândul său, că statul rus se confruntă cu cea mai semnificativă provocare de securitate din perioada recentă, după revolta împotriva Moscovei a grupului de mercenari Wagner, relatează Reuters.

„În următoarele câteva ore, loialitatea forțelor de securitate ruse, şi în special a Gărzii naționale a Rusiei, va fi esențială pentru modul în care evoluează criza”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra. „Aceasta reprezintă cea mai semnificativă provocare de securitate pentru statul rus din perioada recentă”, a adăugat sursa citată.

Casa Albă anunță că monitorizează situația din Rusia după revolta grupului paramilitar Wagner împotriva Statului Major rus, a declarat vineri un purtător de cuvânt, adăugând că președintele american Joe Biden este ținut la curent cu evoluția situației.

„Monitorizăm situația şi vom vorbi cu aliații şi partenerii noștri despre aceste evoluții”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Între timp, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat: „Oricine alege calea răului se distruge pe sine. (…) Rusia și-a mascat de multă vreme cu propagandă slăbiciunea și prostia. Și acum există deja atât de mult haos încât nici o minciună nu îl poate ascunde”, a spus președintele Ucrainei. Potrivit acestuia, „slăbiciunea Rusiei este evidentă”, iar Ucraina este capabilă să protejeze Europa de ceea ce se întâmplă.

Amintim că Evgheni Prigojin, liderul grupării militare Wagner a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin. Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: