Tudor Mardei/NewsMaker

Recean cere măsuri de susținere, după ce ANRE va aproba noile tarife. Inclusiv pentru companiile care produc produse alimentare

Premierul Dorin Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu calcule și măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”. Totodată, Recean a solicitat Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile „care produc produse alimentare și companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Ultimele, a comunicat Recean, vor fi susținute în două moduri. În reacție la solicitarea lui Recean, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că în luna următoare va fi comunicat modul în care compensațiile pentru luna ianuarie „vor reflecta creșterile de tarif atât la energia termică și eventuale creșteri de tarif pentru energia electrică”.

O să-l rog pe domnul Buzu, domnule ministru, imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife să venim imediat cu calculele și cu măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor în așa fel încât să avem grijă să diminuăm din impactul creșterii corespunzătoare. La fel, și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării – să identificăm acele companii pe care Guvernul le va susține, mă refer în primul rând la companiile care produc produse alimentare, este evident, și la fel companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică. Îi vom susține în două moduri, primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată – între 3 și 6 luni, în paralel cu subvenționarea investițiilor în eficiența energetică, în așa fel încât aceste măsuri să producă și sustenabilitate”, a comunicat Dorin Recean la ședința Guvernului din data de 30 decembrie.

Așa cum ați solicitat dumneavoastră, în luna ianuarie vom comunica modul în care compensațiile deja pentru luna ianuarie vor reflecta creșterile de tarif atât la energia termică și eventuale creșteri de tarif pentru energia electrică”, a spus, la rândul său, Alexei Buzu.

***

Pe 26 decembrie, Termoelectrica și CET Nord au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor. Conform cererilor depuse, Termoelectrica a propus o majorare de 740 de lei, ridicând prețul unei gigacalorii (Gcal) la 2.564 lei (fără TVA). CET Nord a cerut o creștere de 793 de lei, ceea ce ar însemna un tarif de 2.612 lei/Gcal (fără TVA) pentru locuitorii municipiului Bălți. Motivul invocat de cele două companii pentru aceste solicitări este creșterea costurilor la gazele naturale, care au impact direct asupra prețului final al energiei termice. Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens. Detalii AICI.

Amintim, înainte de aceasta – pe 29 noiembrie, ANRE a aprobat tarife noi pentru gaz. Potrivit deciziei, începând cu 1 decembrie, consumatorii achită 16 lei și 74 de bani (cu TVA) pentru un metru cub de gaz – cu 27,5% sau cu 3 lei și 62 de bani mai mult. Detalii AICI. Urmare a deciziei ANRE, autoritățile au anunțat că începând cu luna decembrie, consumatorii casnici vor avea compensații pentru gaze naturale mai mari. Detalii AICI și AICI.

Pe 18 decembrie, premierul Dorin Recean a declarat că, în cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, tarifele la energia electrică vor fi majorate. În acest sens, a adăugat oficialul, statul va acorda compensații suplimentare. Detalii AICI. Precizăm în context că între timp, pe 28 decembrie, Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: