Tudor Mardei | NewsMaker

Recean consideră că TikTok-ul nu trebuie interzis în R. Moldova: „Avem deja o îmbunătățire a colaborării”

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova trebuie să colaboreze cu toate rețelele de socializare în ceea ce privește înlăturarea conținutului dăunător. Șeful Guvernului a menționat că autoritățile naționale cooperează cu mai multe rețele de socializare, inclusiv TikTok, înregistrându-se chiar și o „îmbunătățire” a acesteia. El consideră că platforma chinezească TikTok nu ar trebui să fie interzisă, atâta timp cât va colabora cu autoritățile statului. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 28 noiembrie a emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1. 

Premierul a fost întrebat dacă autoritățile naționale iau în considerare scenariul privind interzicerea TikTok-ului în Republica Moldova.

Este important ca autoritățile din Republica Moldova să aibă o colaborare cu toate platformele, inclusiv TikTok, și aceste platforme, la timp, să elimine conținutul toxic, conținutul cu dezinformare, conținutul cu îndemn la divizare, conținutul care este agresiv. Acest lucru este important. Noi lucrăm cu toate platformele, inclusiv cu TikTok-ul. Și deja avem o îmbunătățire a colaborării cu TikTok, Facebook, Instagram, chiar și cu Telegram. (…) Atâta timp cât această colaborare va funcționa, aceste platforme vor fi binevenite. În sensul că noi nu trebuie să închidem de tot platformele, dacă ele se corectează, dacă ele răspund la solicitările autorităților sau societății de a închide un cont care, de exemplu, promovează falsurile sau un cont care denaturează realitatea, sau un cont care promovează războiul”, a declarat Dorin Recean.

Precizăm că platforma chinezească TikTok a ajuns în atenția publică din Republica Moldova după turul I al alegerile pentru funcția de președinte al României, care a avut loc pe 24 noiembrie. Cele mai multe voturi – 22,94% – au fost obținute de candidatul Călin Georgescu, care cu două luni înainte de scrutinul prezidențial nici măcar nu apărea în sondaje, însă a reușit să-și crească semnificativ rating-ul printr-o strategie de promovare pe TikTok.

Pe 28 noiembrie, Consiliul Suprem de Apărare al Țării s-a întrunit în ședință în contextul alegerilor prezidențiale. CSAT a stabilit, printre altele, că un candidat la alegerile pentru funcția de președinte a beneficiat de expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe TikTok, în contextul în care nu a fost marcat drept concurent politic, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Călin Georgescu este cunoscut, între altele, pentru retorică antisemită și afirmații conspirative.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere oprirea „propagandei pro-Ceban” din transportul public. Primăria: „Sunt campanii de informare”

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

„Astfel de afirmații nu sunt neutre și creează disconfort și confuzie în rândul cetățenilor, constituind o formă de poluare fonică și propagandă politică într-un spațiu public finanțat din bugetul municipal. Prin aceste practici, administrația municipiului Chișinău încalcă legislația privind publicitatea, afectează confortul public și creează premisele unui avantaj electoral incorect pentru edilul Ion Ceban. Cerem oprirea imediată a difuzării acestor mesaje și sancționarea celor responsabili”, susțin consilierii PAS.

În context, Fracțiunea PAS a solicitat autorităților: verificarea legalității difuzării acestor mesaje, identificarea persoanelor care au aprobat și implementat această campanie; sancționarea conform legii a celor implicați și oprirea difuzării mesajelor sonore în transportul public.

Solicitată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că „astfel de campanii sunt permanent, de mulți ani“.

„Sunt campanii de informare ale primăriei Chișinău”, a precizat comunicatoarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: