Recean: „Primarul Ceban a cauzat o problemă foarte gravă la Chișinău”. Buzu va prezenta soluția Guvernului cu privire la asistenții personali
Full Article 4 minutes read

Recean: „Primarul Ceban a cauzat o problemă foarte gravă la Chișinău”. Buzu va prezenta soluția Guvernului cu privire la asistenții personali

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu va prezenta pe 20 martie soluția Guvernului cu privire la asistenții personali din Chișinău, concediați sau cărora li s-au tăiat salariile. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean la ședința Guvernului. Oficialul l-a acuzat pe edilul Ion Ceban că „a cauzat o problemă foarte gravă la Chișinău”. Potrivit lui Recean, toți cei care au fost demiși ilegal vor fi reangajați în cadrul structurii Ministerului. Iar Guvernul va realoca bani și va „impune ca acești bani să fie plătiți anume asistenților personali”. 

„Ne-am trezit că primarul Ceban a cauzat o problemă foarte gravă la Chișinău. 600 de asistenți personali au fost concediați. La alte câteva sute, primarul le-a tăiat salariile și noi nu putem lăsa acești oameni care au în îngrijire rude fără venituri, și nu putem admite ca lucrurile să stea în această incompetență a primarului Ceban de a administra banii publici. Noi am promis o soluție. Domnul Buzu vă rog, după ședința de Guvern, să o prezentați societății. Deci, toți cei care au fost demiși ilegal vor fi reangajați în cadrul structurii Ministerului. Iar noi, Guvernul, vom realoca banii și vom impune ca acești bani să fie plătiți anume asistenților personali”, a declarat premierul Dorin Recean la ședința Guvernului din 20 martie.

Primarul capitalei nu a comentat deocamdată declarațiile lui Recean. În ajun, reprezentanții Primăriei menționau că „este de datoria Guvernului să asigure toți cetățenii egal”. „Ei au creat această problemă, după care făcând politică declară că o rezolvă”, a declarat consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari.

***

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție: municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu.

Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spunea că municipalitatea nu are bani și a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta. Deciziile autorităților centrale și municipale au provocat o serie de proteste în capitală.

Recent, ministrul Alexei Buzu a anunțat că negociază cu partenerii externi pentru a le putea oferi, în luna aprilie, un suport financiar unic asistenților personali din Chișinău care au fost concediați.

Pe 15 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Recean susținea că prin modificarea respectivă, Guvernul va achita salariile asistenților sociali în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei.

De cealaltă parte, edilul capitalei l-a acuzat pe premier de „ipocrizie”. Potrivit lui Ion Ceban, Guvernul nu își propune astfel să rezolve problema asistenților, dar să o pună, din nou, pe umerii primăriei. Primarul capitalei anunța ca va ataca decizia în instanță, dacă va fi adoptată.

Pe 19 martie, Guvernul a anunțat că va oferi compensații, în sumă de 5 mii de lei, pentru asistenții personali din Chișinău. Este vorba despre asistenții personali care au fost demiși sau care au rămas cu doar jumătate de salariu, prin decizia Primăriei Chișinău, calificată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale drept una „abuzivă”. În reacție, reprezentanții Primăriei au declarat că „este de datoria Guvernului să asigure toți cetățenii egal”. „Or, aducem aminte că doar Chișinăul și UTA Găgăuzia au fost discriminați de Guvern și au fost tăiate acele finanțări în programul „restart” pentru asistenții personali. Ei au creat această problemă, după care făcând politică declară că o rezolvă”, a declarat consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: