Coproprietarul Natural Gaz, Arcadie Vicol, susține că în timpul audierilor de la Serviciul de Informații și Securitate, cu privire la contractul-cadru încheiat de firma sa și „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaz în regiunea transnistreană după întreruperea livrărilor din Rusia, nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presă despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”. De cealaltă parte, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că, actualmente, autoritățile se ocupă de calificarea activității întreprinse de Vicol. Premierul a sugerat că respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova. Atât premierul Dorin Recean, cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către „Tiraspoltransgaz”.
Vicol: „Nu am auzit nicio pretenție în adresa mea”
Într-un interviu pentru canalul de YouTube „Мост”, confondatorul Natural Gaz, Arcadie Vicol, a respins informațiile din presă cu privire la faptul că ar fi învinuit de trădare de patrie în contextul audierii sale la Serviciul de Informații și Securitate.
„Nu am auzit nicio învinuire sau pretenție în adresa mea. Au fost adresate întrebări cu privire la contract. Noi am comentat totul. Am comentat că acest contract este comercial, am comentat că, dacă acest contract va fi implementat, va fi creat un precendent privind o furnizare comercială, când impozitele sunt plătite pe malul drept, în buget ajunge TVA, ANRE primește taxe de reglementare. Este o schimbare a paradigmei de 30 de ani, privind furnizarea de gaz într-un anumit format și modificarea acestuia în altceva, comercial”, a spus el.
Ce spune Recean?
Pe de altă parte, prim-ministrul Dorin Recean a declarat, în cadrul ediției din 16 ianuarie a emisiunii „În profunzime”, că autoritățile investighează activitatea lui Arcadie Vicol. „Acum autoritățile se ocupă, pentru ca să califice activitatea pe care o întreprinde și încearcă să o întreprindă acest individ”, a spus el.
De asemenea, șeful Guvernului a sugerat că contractul-cadru cu privire la livrarea de gaz în regiunea transnistreană, încheiat de Natural Gaz și „Tiraspoltransgaz”, ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova.
„Rusia nu vrea să livreze gaze în stânga Nistrului. Ceea ce vrea Rusia să facă este să destabilizeze regiunea și să destabilizeze R. Moldova. (…) Există și legea Republicii Moldova, care a fost modificată de curând, și, corespunzător, doar Moldovagaz poate să livreze gaz în stânga Nistrului. Pentru că, accentuez, în stânga Nistrului nu există piață liberă, așa cum se pretinde. În stânga Nistrului există ocupație rusească. Ce este foarte important de întrebat, ca noi să găsim răspuns: De ce le-au trebuit careva scheme foarte sofisticate odată ce există un contract foarte bine stabilit, care trebuia să fie respectat? Mai departe: orice a pretins că propune această companie nu corespunde nici măcar criteriilor de combatere a spălării gazelor în ceea ce privește plata pentru gazele naturale, pentru tranzit și așa mai departe. Nici rezervări de capacită nu au existat.
Ceea ce a existat este o următoare operațiune a Rusiei de a spune că „Uite, noi vrem să livrăm gaze naturale după ce tot noi nu le-am livrat, dar Chișinăul se opune”. Deci, această companie, acest individ (Arcadie Vicol – n. r.), nu are cum și nu a propus vreo soluție reală”, a menționat el.
Serebrian: „Nu cred că schema respectivă va funcționa”
La rândul său, într-o conferință de presă din 17 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a arătat sceptic cu privire la posibilitatea implementării scenariului apărut în presa rusă, în care Federația Rusă va cumpăra gaz pentru regiunea transnistreană prin intermediul Natural Gaz.
„Eu nu cred că schema respectivă va funcționa. Oricum, sunt alte instituții care o vor analiza. Chiar în momentul de față se poartă discuții la acest capitol. Nu este atât de simplă găsirea unei soluții potrivite, sunt și actori externi foarte mulți care sunt implicați. Gazul, ca să ajungă pe teritoriul R. Moldova, traversează mai multe țări. Este și o problemă de regim juridic, de jurisdicție”, a menționat vicepremierul.
Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 de milioane de dolari, a cărei mare parte nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit extern.
Liderul de factor al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat pe 15 ianuarie, după ce a revenit dintr-o vizită la Moscova, că Federația Rusă va relua furnizarea de gaz. Potrivit lui, resursa energetică va fi livrată în stânga Nistrului în calitate de „ajutor umanitar”.
În aceiași zi, prim-ministrul Dorin Recean a confirmat informația apărută în presă despre faptul că coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, este audiat de Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit portalului Deschide.md, Vicol este suspectat de trădare de patrie și activități în favoarea Rusiei, prin implementarea unor scheme de livrare a gazului în regiunea transnistreană.
Arcadie Vicol a explicat pentru NM că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru livrarea de gaz pe malul stâng al Nistrului. El susține că este vorba despre gaz european, nu rusesc.
De asemenea, Arcadie Vicol a spus într-un interviu pentru Deschide.md că Comunitatea Energetică ar fi agreat contractul-cadru încheiat de compania sa cu „Tiraspoltransgaz”. Comunitatea Energetică însă a dezmințit informațiile acestuia.
Pe 15 ianuarie, presa rusă a scris pe surse că varianta principală pentru restabilirea alimentării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, luată în considerare de administrația nerecunoscută de la Tiraspol și autoritățile ruse, este achiziționarea acestora de pe piețele spot europene prin intermediul companiei Natural Gaz.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!