Recenzorii, agresați de cetățeni și de… câini. Unii, demotivați, refuză să-și continue activitatea
Full Article 4 minutes read

Recenzorii, agresați de cetățeni și de… câini. Unii, demotivați, refuză să-și continue activitatea

Unii recenzori au fost agresați de cetățeni verbal și fizic. În total au fost înregistrate 20 de cazuri. Lucrul acesta demotivează recenzorii și unii din ei au refuzat să-și continue activitatea. Au fost și cazuri când recenzorii au fost agresați de câini, însă nu au fost afectați grav. Precizările au fost făcute pe 17 mai de șeful Biroului Național de Statistică Oleg Cara. Potrivit lui Cara, la moment, numărul refuzurilor din partea cetățenilor de a fi recenzați sunt de ordinul sutelor. În unele cazuri, în care au fost consumate toate posibilitățile de a convinge persoanele, au fost lansate proceduri de aplicare a sancțiunilor. 

Șeful Biroului Național de Statistică a declarat că până pe 17 mai au fost recenzate circa un milion 128 de mii de locuințe și circa un milion 650 de mii de persoane au completat chestionarele.

Cu privire la incidentele din timpul recensământului, Cara a spus că „au fost înregistrate acte de agresare verbală și sau fizică a recenzorilor, prin manifestare de comportament violent din partea unor persoane”.

Nu sunt frecvente. Deci au fost înregistrate circa 20 de asemenea cazuri. (…) În fiecare caz recenzorii apelează fie la 112, fie la alte canale de a atenționa, de a recurge la suportul organelor competente pentru a soluționa problemele care apar. (…) Mai sunt situații de obstrucționare a activității de recenzare cu părere de rău, fie prin intermediul unor intimidări prin filmări ilicite. În unele cazuri pe ascuns, pe la spatele recenzorilor. (…) Mulți din recenzori sunt persoane tinere, poate cu mai puțină experiență, și în cazul unui comportament cu lipsă de respect din partea unor persoane lucrul acesta demotivează foarte mult recenzorii. (…) Sunt cazuri când persoanele pur și simplu refuză să continue activitatea și suntem nevoiți să înlocuim aceste persoane cu alți recenzori”, a menționat Cara.

Potrivit șefului Biroului, au fost și câteva cazuri când „unele persoane au fost agresate de câini”. „Din fericire, recenzorii nu au fost afectați grav și în toate cazurile recenzorii au revenit la lucrul lor în teren”, a precizat Cara.

Ce ține de numărul refuzurilor cetățenilor de a fi recenzați, Cara a spus că „la moment sunt de ordinul sutelor”.

Noi în continuare nu le calificăm ca refuzuri categorice până nu epuizăm toate posibilitățile de a convinge persoanele. Dar deja vreau să vă comunic că au fost lansate proceduri de aplicare a sancțiunilor în cazul când au fost consumate toate posibilitățile de a convinge persoanele de a prezenta datele. Nu sunt multe cazuri. (…) La momentul actual nu a fost aplicată nici o amendă dar proceduri de sancționare au fost lansate”, a declarat Cara.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele? Detalii AICI. Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: