Recolta de floarea soarelui și de porumb, compromisă. Producătorii agricoli acuză pierderi importante
Full Article 2 minutes read

Recolta de floarea soarelui și de porumb, compromisă. Producătorii agricoli acuză pierderi importante

Producătorii de floarea soarelui și de porumb acuză pierderi importante din cauza secetei. În localitățile în care au fost puține ploi, roada va fi cu 50% mai mică față de anul trecut, iar unde nu a plouat deloc în ultimele trei luni, preponderent în centrul și sudul țării, nu se va strânge nimic, a declarat Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, solicitat de IPN.

„Sunt suprafețe de floarea soarelui de pe care agricultorii nimic nu vor strânge. N-are rost să te duci cu combina în câmp pentru că mai scumpe sunt serviciile de recoltare decât roada pe care o vor obține și o vor vinde”, a menționat directorul executiv FNF.

Cheltuielile de producere ale unui fermier la un hectar de floarea soarelui sau de porumb se ridică la 8-10 mii de lei.

„Semințele s-au scumpit, îngrășămintele și motorina – la fel. Mai mult de jumătate din lanurile de floarea soarelui și de porumb din Republica Moldova sunt afectate grav de secetă. Un număr impunător de fermieri nu vor putea acoperi cheltuielile de producere. Dar cel mai grav e că ei nu vor avea mijloace suficiente ca să înceapă noul ciclu agricol. În august-septembrie trebuie deja să începem a pregăti terenurile pentru însămânțarea suprafețelor cu grâu de toamnă și orz de toamnă”, a atenționat directorul Vasile Mârzenco.

În condițiile atestate, autoritățile statului sunt chemate să identifice fonduri pentru susținerea agricultorilor, ca aceștia să poată semăna terenurile. „Cunosc că aceste fonduri se dobândesc destul de dificil, fiindcă criză este nu doar în Republica Moldova, dar în toată Europa, și nu numai”, a remarcat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Cel mai mult au fost afectate de secetă suprafețele de floarea soarelui și de porumb din raioanele Ștefan Vodă. Cimișlia, Anenii Noi, Strășeni, Călărași, Telenești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: