Record de temperatură în Moldova: Când au fost înregistrate cele mai calde zile de octombrie din ultimii 136 de ani
Full Article 1 minutes read

Record de temperatură în Moldova: Când au fost înregistrate cele mai calde zile de octombrie din ultimii 136 de ani

Zilele de 21 și 22 octombrie 2023 vor rămâne în istorie, fiindcă au adus temperatura maximă înregistrată în întreaga perioadă de observații meteorologice, adică în ultimii 136 de ani: +33 grade Celsius, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

„Temperatura maximă a aerului în perioada 21-22 octombrie a urcat până la +30..+33ºС, ceea ce în luna octombrie, pe cea mai mare parte a teritoriului țării, se atestă pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice”, anunță meteorologii.

SHS susține că, pe parcursul săptămânii precedente (16-22 octombrie), pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă, conform regimului termic.

Temperatura medie săptămânală a aerului a constituit +11,5..+15,0ºС, depășind valorile normei cu 3,5-4,5ºС – medie care se atestă în Moldova o dată la 5-7 ani.

Înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-3ºС s-au semnalat izolat pe 17 octombrie, iar pe 18-19 octombrie – pe o mare parte a teritoriului țării. Înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3ºС și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-7ºС s-au atestat pe cea mai mare parte a teritoriului țării în perioada 17-19 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: