Reduceri la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală până pe 31 martie inclusiv

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă poate fi achitată cu reduceri de 50%, 60% sau 75% până pe 31 martie inclusiv. Persoanele care se asigură în mod individual, dar nu dispun deocamdată de asigurare medicală pentru acest an, sunt îndemnate să o achite online sau prin alte modalităţi electronice pentru a nu se expune riscului de infectare cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), există mai multe posibilităţi de achitare, şi anume: cu cardul bancar, prin intermediul internet banking, la terminalele de plată, la ghişeele băncilor comerciale şi ale oficiilor poştale.

Doritorii de a achita prima de asigurare cu cardul bancar urmează să acceseze serviciul MPay, să introducă IDNP-ul, codul de verificare, după care să urmeze paşii necesari. În cazul plăţii prin MPay nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM.

Sursa citată informează că serviciul MPay poate fi utilizat de persoanele care beneficiază de reduceri de 50 la sută din valoarea primei. Este vorba despre fondatorii de întreprindere individuală, arendaşii, arendatorii, deţinătorii de patentă, cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare, alte persoane care nu sunt angajate şi nici asigurate de guvern.

O altă opţiune destinată tuturor cetăţenilor care achită prima de asigurare în sumă fixă este prin transfer bancar. Aceasta poate fi utilizată inclusiv de cei care achită prima cu reduceri de 75%, şi anume proprietarii de teren agricol, de cei care achită cu reduceri de 60% – persoanele care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, precum şi de persoanele care plătesc prima în mărime integrală – mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie.

CNAM mai menționează că pentru a efectua transferul, puteţi afla contul bancar apelând serviciul telefonic al CNAM (0 800 99999) sau serviciile teritoriale de relaţii cu beneficiarii. Totodată, puteţi genera de sine stătător codul IBAN  şi folosind codul ECO 122200, conform următoarelor date bancare:

Beneficiar: Ministerul Finanţelor
Codul fiscal: 1006601000037
Prestatorul beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

După achitare, expediaţi pe adresa de e-mail [email protected] dovada de plată şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre categoriile de plătitori ai primelor de asigurare în sumă fixă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: