NewsMaker

Refuzăm publicitatea electorală. Citiți NewsMaker și faceți singuri alegerea!

Dragi cititori, parteneri și patroni,

Într-o perioadă în care fiecare decizie contează mai mult ca niciodată, redacția NewsMaker a hotărât să nu publice publicitate din partea concurenților politici în această campanie electorală de toamnă, care cuprinde atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Aceasta nu este o decizie luată cu ușurință, ci una dictată de simțul responsabilității și eticii profesionale. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a schimbat paradigma politică și socială în întreaga regiune. Într-un astfel de context, credem că este imoral să acceptăm publicitate politică de la forțele politice care susțin agresiunea și au legături cu statul agresor. De asemenea, unii dintre candidați ridică semne de întrebare cu privire la integritatea lor.

Decizia de a refuza publicitatea electorală nu este una lipsită de consecințe financiare. Suntem conștienți că veniturile provenite din publicitatea politică ar putea susține activitatea redacției noastre, mai ales într-o perioadă în care finanțarea presei independente devine din ce în ce mai dificilă. Cu toate acestea, integritatea noastră nu este un subiect de compromis. Preferăm să pierdem niște bani decât să ne compromitem imaginea și, implicit, încrederea pe care ne-o acordați zilnic.

Am refuzat, de asemenea, să acceptăm publicitate electorală selectiv, doar de la anumite partide sau candidați. Într-o democrație sănătoasă, toate vocile trebuie să fie auzite, însă noi, în calitate de instituție media, avem datoria de a rămâne imparțiali și de a nu favoriza pe nimeni în schimbul unor beneficii financiare.

Suntem aici datorită vouă, cititorilor, partenerilor și patronilor noștri, care ne susțineți zi de zi. Alegem să rămânem fideli valorilor noastre, chiar și atunci când acest lucru ne costă. Credem cu tărie că integritatea noastră este cea mai valoroasă resursă pe care o avem și ne asigurăm că rămâne intactă.

În această campanie electorală atipică, vă promitem că vom continua să vă oferim informații obiective, echilibrate și de încredere. Vom analiza fiecare subiect cu aceeași rigoare și profesionalism care ne-au caracterizat întotdeauna. Vă mulțumim pentru încredere și pentru că sunteți alături de noi în această călătorie.

Сitiți și urmăriți materialele noastre, trageți propriile concluzii și faceți singuri alegerea.

Cu respect,
NewsMaker


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: