liga.net

Regimentul „Azov”, declarat organizație teroristă în Rusia. Ce ar putea însemna pentru prizonierii de război?

Regimentul „Azov” (care face parte din Garda Națională a Ucrainei) a fost declarat organizație teroristă în Rusia, prin hotărârea Curții Supreme de Justiție, pronunțată pe 2 august. Asta înseamnă că membrii acesteia ar putea fi condamnați la până la 20 de ani de închisoare. În cazul conducătorilor regimentului, pedeapsa poate fi detenție pe viață.

Avocatul Ivan Pavlov susține că tragerea la răspundere a membrilor regimentului „Azov”, deținuți în Rusia, conform noii decizii a Curții Supreme de Justiție este ilegală, întrucât legea nu are putere retroactivă, notează portalul Agenstvo.

Cu toate acestea, expertul în drept a remarcat că adepții opozantului rus Alexei Navalnîii sunt urmăriți penal în pofida faptului că aceștia și-au suspendat activitatea în cadrul organizației înainte de pronunțarea deciziei de judecată, prin care „Fondul Luptei cu Corupția” a fost declarată structură extremistă.

Anterior, portalul Kommersant a scris că combatanții regimentului „Azov” deținuți în Rusia ar putea fi cercetați penal pentru „acvitate teroristă”. De menționat că în Rusia se află doar o parte dintre luptătorii luați ostatici după evacuarea uzinei „Azovstal” din Mariupol. Unii dintre ei sunt deținuți în Rostov pe Don și Taganrog, iar potrivit surselor agenției TASS, comandanții „Azov” sunt ținuți în izolatorul „Lefortov” din Moscova.

De menționat că hotărârea Curții Supreme de Justiție din Rusia a fost pronunțată la câteva zile după ce, pe teritoriul autoproclamatei „DNR”, au murit 53 de ostatici ucraineni. Potrivit autorităților separatiste și a Ministerului rus al Apărării, victimele și-au pierdut viața în urma unui atac cu sisteme HIMARS, lansate asupra penitenciarului din localitatea Elenovka. Pe de altă parte, analiștii militari ai Institutului pentru Studiul Războiului susțin că imaginile din satelit nu confirmă informația.

Reacția regimentului „Azov”

Regimentul „Azov” a publicat o declarație, prin care a învinuit Rusia de uciderea luptătorilor deținuți în Elenovka și au îndemnat SUA și alte țări să declare Federația Rusă drept „stat-terorist”.

Rusia își demonstrează acest statut timp de mulți ani, prin acțiunile sale zilnice. Zilnice, armata și forțele sale speciale săvârșesc crime de război. Încurajarea sau tăcearea înseamnă complicitate”, se arată în comunicat.

***

În luna mai, Kievului a declarat că predarea combatanților „Azov” face parte dintr-o „operațiune de salvare” a militarilor și că se intenționează eliberarea acestora în cadrul schimbului de prizonieri. La sfârșitul lunii iunie, Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război în format „144 pentru 144”. Printre cei întorși în Ucraina se numără și luptători din cadrul „Azov”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: