Regulamentul privind interzicerea telefoanelor mobile la lecții. Ce sancțiuni sunt prevăzute (DOC)
Full Article 4 minutes read

Regulamentul privind interzicerea telefoanelor mobile la lecții. Ce sancțiuni sunt prevăzute (DOC)

Regulamentul-cadru elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, prin care elevilor le va fi interzisă utilizarea telefoanelor mobile și altor gadget-uri de comunicare în timpul lecțiilor a fost publicat. Potrivit documentului, echipamentelor electronice vor fi depozitate în spații special amenajate în sălile de clasă în timpul orelor și vor fi returnate după finalizarea fiecărei lecții. În cazul încălcării interdicției, există riscul ridicării temporare a echipamentului electronic, care va fi returnat elevului la sfârșitul zilei școlare sau părinților/tutorilor legali, după o discuție cu conducerea instituției de învățământ. 

Regulamentul-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile și/sau a altor echipamente de comunicații electronice (tablete, laptop-uri, ceasuri inteligente etc.) în instituțiile de învățământ primar, secundar și profesional tehnic secundar stipulează că fiecare instituție va elabora, în baza documentului, propriul Regulamentul cu privire la utilizarea gadget-urilor. Acesta va trebui să fie aprobat de Consiliul profesoral și Consiliul de administrație.

Potrivit Regulamentului-cadru, utilizarea telefoanelor și/sau a altor echipamente de comunicații electronice este interzisă în timpul lecțiilor, evaluărilor, tezelor și examenelor.

Documentul prevede inclusiv excepții de la interdicție:

– cadrele didactice pot solicita utilizarea telefoanelor mobile și/sau a altor echipamente de comunicații electronice de către elevi, exclusiv în scop educațional, atunci când activitățile educaționale impun utilizarea acestora;

– elevii pot utiliza telefoanele mobile și/sau oricare alte echipamente de comunicații electronice în timpul lecțiilor, prin coordonare cu cadrul didactic, în următoarele situații:

1) în cazuri de urgență (stare de sănătate precară a elevului, probleme de sănătate ale unui membru de familie, situații de criză imprevizibile);
2) în cazul necesității monitorizării permanente cu diverse echipamente asistive a sănătății elevilor cu dizabilități sau boli somatice cronice severe, confirmate documentar;

– elevii cu cerințe educaționale speciale și care necesită un dispozitiv electronic pentru a-și facilita învățarea pot utiliza telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicație electronică în scopuri educaționale, cu aprobarea cadrelor didactice sau a conducerii instituției, în funcție de nevoile individuale.

Documentul mai prevede că telefoanele mobile și alte echipamente electronice vor fi depozitate într-un spațiu special amenajat, care va exista în fiecare cabinet școlar, și vor fi restituite elevilor la sfârșitul lecției. Pe durata lecției, telefoanele mobile și/sau oricare alt echipament de comunicații electronice vor fi setate astfel încât să nu deranjeze procesul educațional.

Conform documentului, cadrele didactice au dreptul să ridice temporar telefoanele mobile sau alte echipamente electronice ale elevilor care încalcă regulamentul privind utilizarea lor în timpul orelor.

Ridicarea dispozitivului electronic de comunicare se va aplica doar în cazurile în care elevul continuă să-l utilizeze fără permisiune după un avertisment verbal, afectează în mod repetat desfășurarea orelor de curs sau îl utilizează pentru activități care „încalcă normele etice sau morale”. Regulamentul-cadru stipulează că utilizarea dispozitivelor electronice de comunicare pentru activități care „încalcă normele etice sau morale” pot fi considerate înregistrările neautorizate, accesarea materialelor nepotrivite și distribuirea conținuturilor nepotrivite.

Telefonul mobil sau alte echipamente electronice ridicate vor fi plasate într-un loc sigur și securizat (cutie specială, dulap cu cheie) desemnat de conducerea instituției de învățământ, iar profesorul va înregistra incidentul într-un registru special de evidență. Gadget-ul ridicat va fi returnat elevului la sfârșitul zilei școlare, cu menționarea acestui fapt în registrul de evidență.

În cazurile grave sau în situații de încălcări repetate, dispozitul poate fi returnat doar părinților/tutorilor legali, după o discuție cu conducerea instituției de învățământ și semnarea unui proces verbal.

Dacă un elev continuă să încalce Regulamentul instituției de învățământ privind utilizarea telefoanelor mobile în mod repetat, conducerea școlii poate propune:

1) organizarea unei întâlniri cu părinții/tutorii legali;

2) elaborarea unui plan de remediere comportamentală;

3) restricționarea temporară a dreptului de a aduce telefonul mobil la școală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: