chicu
Максим Андреев, NewsMaker

Replica lui Chicu pentru Jizdan: „Nu panicați societatea, voturi suplimentare la alegeri n-o să vă aducă”

Premierul interimar Ion Chicu a îndemnat politicienii să nu vină cu „scenarii apocaliptice” și să nu „isterizeze” societatea. Reacția vine după ce deputatul Partidului Democrat (PDM) Alexandru Jizdan a criticat decizia lui Chicu de a rămâne în calitate de prim-ministru interimar doar până la sfîrșitul anului curent.

„Atest că tot mai mulți politicieni, inclusiv foști colegi miniștri (care știu despre activitatea guvernului cu mult mai multe decât un Litvinenco sau un Grosu) vin cu scenarii apocaliptice privind situația în țară, care ar urma să fie pînă la alegerile parlamentare anticipate din mai. Stimați politicieni. Vă rog mult, nu duceți oamenii în eroare și nu isterizați societatea”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul interimar susține că plecarea unui prim-ministru sau a unui ministru nu înseamnă blocarea activității ministerului sau instituției respective.

„Anume un asemenea model am încercat să implementăm pe durata mandatului și sunt absolut sigur, că am reușit. Ministerele rămân totalmente funcționale și cu oameni foarte responsabili. Lăsați specialiștii de acolo să lucreze și nu panicați societatea – asta voturi suplimentare la alegeri n-o să vă aducă”, a mai scris Chicu.

Facebook/Ion Chicu

***

Reacția vine după ce, într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul democrat Alexandru Jizdan a scris că starea lucrurilor în Moldova este alarmantă și că, atunci când nu există guvern, țara este „aidoma unei case de unde au plecat părinții, iar copiii au rămas “din capul lor””.

Spunea Winston Churcill: “Deosebirea dintre politicieni și stataliști este că politicienii se gândesc la următoarele…

Publicată de Alexandru Jizdan pe Marţi, 29 decembrie 2020

Amintim că, pe 24 decembrie, în ultima zi de mandat a președintelui Igor Dodon, Ion Chicu a anunțat că demisionează din funcția de prim-ministru al țării. Ulterior, în urma unei întrevederi cu președintele Maia Sandu, Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de prim-ministru până pe 31 decembrie. Tot până în această dată, vor asigura interimatul funcției actualii miniștri ai Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Finanțelor și Economiei.

Deputații din PAS, PLatforma DA și PDM au criticat decizia lui Ion Chicu, iar președinta Maia Sandu i-a numit „lași” pe miniștrii care își vor înceta activitatea din 1 ianuarie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: