sputnik.md

Replica SIS, după ce directorul CALM a declarat că primarii sunt șantajați și presați, înainte de protest

Directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui susține că primarii ar fi fost sunați de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) înainte de protestul anunțat pentru 27 noiembrie. În replică, reprezentanții SIS au negat informațiile.

„Presiunea și șantajul asupra primarilor și aleșilor locali se reîntorc? În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiemtbrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicarea organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment! Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS! Organele de forță sună primarii și se interesează daca primarii vor participa la acțiunile de protest! Asta ce-i? Noi în ce stat trăim? Cine a dat ordinul poliției și SIS?”, a scris Viorel Furdui pe pagina sa de Facebook.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o replică. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției dezmint și dezaprobă declarațiile respective.

„În calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste. Totodată, menționăm că, rolul și scopul SIS este de a contribui la securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în cadrul întrunirilor publice legale”, se arată în declarația SIS.

Totodată, reprezentanții SIS au făcut un apel public, de a nu atrage instituția într-o zonă „a speculațiilor și disputelor politice”.

***

Pe 26 noiembrie, într-o conferință de presă, reprezentanții CALM au anunțat un protest pentru vineri, 27 noiembrie. Aceștia și-au dat întâlnire în fața Ministerului Finanțelor, de unde vor porni în marș spre sediul guvernului. Aleșii locali sunt nemulțumiți că în proiectul privind politica bugetarfiscală pentru anul 2021 a fost inclusă o prevedere privind plafonarea taxelor locale. Primarii susțin că aceasta este o ofensă, iar toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu susține că acuzațiile nu sunt justificate și că este o măsură care vine să protejeze businessul de „unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Un alt candidat independent vrea să participe la alegerile parlamentare. Despre cine este vorba

Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat joi, 24 iulie 2025, încă o cerere din partea unui potențial candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Este vorba despre Stepan Savițchi, care a solicitat eliberarea listelor de subscripție în vederea colectării semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

Stepan Saviţchi este cel de-al 13-lea candidat care a depus cerere la CEC pentru scrutinul parlamentar și cel de-al 11 candidat independent.

Potrivit legislației electorale, candidații independenți trebuie să adune între 2.000 și 2.500 de semnături ale susținătorilor cu drept de vot, iar în cazul candidatelor femei – între 1.000 și 2.500 de semnături.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: