sputnik.md

Replica SIS, după ce directorul CALM a declarat că primarii sunt șantajați și presați, înainte de protest

Directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui susține că primarii ar fi fost sunați de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) înainte de protestul anunțat pentru 27 noiembrie. În replică, reprezentanții SIS au negat informațiile.

„Presiunea și șantajul asupra primarilor și aleșilor locali se reîntorc? În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiemtbrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicarea organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment! Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS! Organele de forță sună primarii și se interesează daca primarii vor participa la acțiunile de protest! Asta ce-i? Noi în ce stat trăim? Cine a dat ordinul poliției și SIS?”, a scris Viorel Furdui pe pagina sa de Facebook.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o replică. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției dezmint și dezaprobă declarațiile respective.

„În calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste. Totodată, menționăm că, rolul și scopul SIS este de a contribui la securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în cadrul întrunirilor publice legale”, se arată în declarația SIS.

Totodată, reprezentanții SIS au făcut un apel public, de a nu atrage instituția într-o zonă „a speculațiilor și disputelor politice”.

***

Pe 26 noiembrie, într-o conferință de presă, reprezentanții CALM au anunțat un protest pentru vineri, 27 noiembrie. Aceștia și-au dat întâlnire în fața Ministerului Finanțelor, de unde vor porni în marș spre sediul guvernului. Aleșii locali sunt nemulțumiți că în proiectul privind politica bugetarfiscală pentru anul 2021 a fost inclusă o prevedere privind plafonarea taxelor locale. Primarii susțin că aceasta este o ofensă, iar toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu susține că acuzațiile nu sunt justificate și că este o măsură care vine să protejeze businessul de „unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Atacuri cu drone în Ucraina și Rusia, după o nouă rundă de negocieri. Piața „Privoz” din Odesa, în flăcări

Rusia și Ucraina s-au atacat din nou cu drone în noaptea de miercuri spre joi, la doar câteva ore după ce au încheiat o nouă rundă de negocieri pentru pace, desfășurată cu ușile închise la Istanbul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât, în această noapte, 21 de drone ucrainene. Sub atac au nimerit mai multe regiuni, inclusiv Soci și Krasnodar. Cel puțin 3 persoane au decedat, iar 13 au fost rănite. Mai multe aeroporturi din Rusia și-au suspendat temporar activitatea, în timpul atacului, scrie DW.

În Ucraina, atacul principal a vizat Odesa. În urma bombardamentului, a izbucnit un incendiu la celebra piață „Privoz”. Un bloc de locuințe din cartierul Moldovanka a fost, de asemenea, afectat. Autoritățile locale au raportat pagube asupra unor monumente arhitecturale din centrul istoric al orașului, care se află sub protecția UNESCO.

Orașele ucrainene Cerkasî și Nikolaev au fost și ele ținte ale atacurilor cu drone. Autoritățile ucrainene raportează mai mulți răniți.

Amintim că, pe 23 iulie, la Istanbul a avut loc a treia rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. Potrivit șefului delegației ucrainene, Rustem Umerov, discuțiile au vizat încetarea focului, eliberarea prizonierilor și „o întâlnire a liderilor pentru o pace dreaptă”. Umerov a precizat că Kievul a propus Moscovei organizarea unei întâlniri între președinți până la sfârșitul lunii august.

Negocierile s-au desfășurat cu ușile închise și au durat mai puțin de o oră. Conform agenției ruse TASS, delegațiile au convenit noi schimburi de prizonieri, care ar putea include nu doar militari, ci și civili – cel puțin 1.200 de persoane din fiecare parte.

Decizia privind organizarea celei de-a patra runde de negocieri va fi luată după implementarea noilor înțelegeri, a declarat o sursă citată de TASS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: