sputnik.md

Replica SIS, după ce directorul CALM a declarat că primarii sunt șantajați și presați, înainte de protest

Directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui susține că primarii ar fi fost sunați de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) înainte de protestul anunțat pentru 27 noiembrie. În replică, reprezentanții SIS au negat informațiile.

„Presiunea și șantajul asupra primarilor și aleșilor locali se reîntorc? În legătură cu acțiunile de protest organizate de CALM pe data de 27 noiemtbrie, împotriva plafonării taxelor locale, vin tot mai multe semnale despre implicarea organelor de forță pentru a descuraja participarea primărilor la acest eveniment! Primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS! Organele de forță sună primarii și se interesează daca primarii vor participa la acțiunile de protest! Asta ce-i? Noi în ce stat trăim? Cine a dat ordinul poliției și SIS?”, a scris Viorel Furdui pe pagina sa de Facebook.

Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o replică. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției dezmint și dezaprobă declarațiile respective.

„În calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste. Totodată, menționăm că, rolul și scopul SIS este de a contribui la securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în cadrul întrunirilor publice legale”, se arată în declarația SIS.

Totodată, reprezentanții SIS au făcut un apel public, de a nu atrage instituția într-o zonă „a speculațiilor și disputelor politice”.

***

Pe 26 noiembrie, într-o conferință de presă, reprezentanții CALM au anunțat un protest pentru vineri, 27 noiembrie. Aceștia și-au dat întâlnire în fața Ministerului Finanțelor, de unde vor porni în marș spre sediul guvernului. Aleșii locali sunt nemulțumiți că în proiectul privind politica bugetarfiscală pentru anul 2021 a fost inclusă o prevedere privind plafonarea taxelor locale. Primarii susțin că aceasta este o ofensă, iar toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu susține că acuzațiile nu sunt justificate și că este o măsură care vine să protejeze businessul de „unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: