ZUMAPRESS / Global Look Pres

UPDATE Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz? Fracțiunea PPDA cere audierea ministrului Economiei și directorului Moldovagaz

Fracțiunea PPDA va solicita explicații, în plenul parlamentului, din partea ministrului Economiei și Infrastructurii și a directorului Moldovagaz, privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020. Anunțul a fost făcut de către Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook, astăzi, 5 decembrie. 

UPDATE (10.12) Propunerea de inculdere pe ordinea de zi a inițiativei nu a fost susținută de majoritatea deputaților. 

Alexandru Slusari menționează că președintele Igor Dodon dă asigurări că „indiferent de relațiile între Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi și după 1 ianuarie 2020 gaz de la Federația Rusă”.

„Pe de altă parte, guvernul Dodon, ieri, subit, a votat pentru inițierea negocierilor cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru obținerea unui credit de urgență în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau UE. Păi unde este adevărul? De unde vine aceasta urgență, dacă până acum era totul ok în raport cu Federația Rusă? Plus, apare întrebarea: care ar fi condițiile acestui credit de urgență și care ar fi prețul gazului procurat iarnă”, a mai adăugat Slusari.

Amintim că ieri, 4 decembrie, la ședința guvernului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a explicat că au fost inițiate negocieri cu BERD, deoarece nu se știe dacă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi posibil în continuare. Potrivit acestuia, dacă contractul va fi semnat, Moldova va putea folosi acest instrument financiar în situații de urgență.

„La solicitare, Moldova va putea primi până la 90 de milioane de dolari pentru achiziționarea a până la 400 milioane metri cubi de gaz din Ucraina sau Uniunea Europeană”, a declarat Usatîi. El a specificat că Republica Moldova va recurge la acest scenariu doar dacă Moldovagaz nu va putea furniza gaz rusesc.

Tot ieri, președintele Igor Dodon a anunțat că situația din domeniul energetic a fost discutată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără energie electrică sau fără gaz, după 1 ianuarie 2020.

Ședința parlamentului se va desfășura astăzi, cu începere de la ora 10.00.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: