Republica Moldova, mai puțin coruptă în 2022. A fost publicat clasamentul Transparency International
Full Article 3 minutes read

Republica Moldova, mai puțin coruptă în 2022. A fost publicat clasamentul Transparency International

Transparency International Moldova a anunțat că țara noastră a înregistrat un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei pentru anul 2022 de 39 de puncte, fiind pe locul 91 din 180 ţări incluse în clasament. Pentru comparaţie, scorul Indicelui în 2021 a fost de 36 puncte, Moldova fiind pe locul 107. 

La Berlin, Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2022. Clasamentul cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 surse externe (cercetări/studii ale unor organizaţii notorii, inclusiv 8 cercetări – pentru Republica Moldova).

Indicele reflectă nivelul corupţiei din sectorul public perceput de către experţi şi oamenii de afaceri şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

În fruntea clasamentului se află Danemarca – cu un scor de 90 puncte, Finlanda şi Noua Zeelandă – 87 de puncte fiecare. La polul opus – Somalia (12 puncte), Siria şi Sudanul de Sud (respectiv cu 13 puncte).

Se menționează că din 2017, doar 8 ţări şi-au îmbunătăţit semnificativ scorurile Indicelui, inclusiv Angola (33 puncte), Armenia (46), Irlanda (77), Coreea de Sud (17), Maldive (40), Moldova (39), Vietnam (42).

În regiunea Europa de Est şi Asia Centrală (media IPC pe regiune – 35 puncte) celemai bune rezultate le-au înregistrat Georgia (56 puncte), Armenia (46) şi Muntenegru (45), iar cele mai slabe –  Tadjikistan (24), Azerbaidjan (23) şi Turkmenistan (19).

Şi-au îmbunătăţit simţitor scorul în ultimii ani, de la valori de bază scăzute: Armenia (46), Ucraina (33) şi Uzbekistan (31). În Bosnia şi Herţegovina (34) şi Turcia (36) indicele a scăzut semnificativ.

Republica Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepţiei Corupţiei pentru anul 2022 de 39 de puncte, fiind pe locul 91 din 180 ţări incluse în clasament. Pentru comparaţie, scorul Indicelui în 2021 a fost de 36 puncte, Moldova fiind pe locul 107 din 180 ţări.

Republica Moldova, mai puțin coruptă în 2022. A fost publicat clasamentul Transparency International

transparency.md

Pe lângă faptul că în 2022, Moldova a primit statutul de ţară candidat în UE, a demarat procesul de implementare a Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei, a fost adoptat noul Cod electoral și și-a reluat activitatea Consiliul de integritate de pe lângă Autoritatea Naţională de Integritate, Transparency International menționează că reforma justiţiei în Moldova este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile.

„Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, în suficientă măsură, un proces incluziv şi transparent de monitorizare. Se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă”, comunică Transparency International.

La fel se menționează că „este regretabilă lipsa unei dinamici în dosarele de rezonanţă, mai cu seamă în dosarul „miliardului furat”: „Republica Moldova rămâne restanţieră în implementarea mai multor recomandări ale Grupului de state contra corupţiei”.

Prin urmare, țării noastre i s-a recomandat:

  • elaborarea, cu respectarea standardelor şi bunelor practici, a unui nou document de politici publice în domeniul anticorupţie;
  • punerea în aplicare, efectivă şi eficientă, a instrumentelor controlului parlamentar asupra activităţii anticorupţie;
  • desfăşurarea, în strictă concordanţă cu prevederile legale, a concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al ANI;
  • consolidarea capacităţilor SIS în verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice şi în evaluarea CNA din perspectiva riscurilor de corupţie;
  • impulsionarea dosarelor de rezonanţă, mai cu seamă a dosarului „miliardului furat”;
  • implementarea recomandărilor GRECO în cea de-a IV-a rundă de evaluare.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: