Acordul semnat de guvernul Republicii Moldova cu Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) privind procurarea gazelor, în caz de urgență, reprezintă o scrisoare de credit care se activează doar în cazul necesității. Prin urmare, în contextul semnării unui nou acord dintre Ucraina și Rusia, privind tranzitul de gaz, „necesitatea s-a consumat”. Explicațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, astăzi, 23 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu președintele țării și președintele parlamentului.
„Necesitatea ar fi dacă noi am lua acest gaz. Noi acest gaz nu luăm pentru că înțelegem că s-a consumat acest caz excepțional și vom primi gaz pe traseul tradițional. Republica Moldova nu a cheltuit și nu va cheltui niciun cent până când nu va fi activat acest instrument financiar. Restul sunt doar speculații inclusiv din partea celor care în septembrie au dorit să inițieze un asemenea instrument”, a explicat prim-ministrul.
Precizăm că vineri, 20 decembrie, parlamentul Republicii Moldova a ratificat acordul cu BERD privind procurarea gazelor în situație de urgență. Acordul a fost semnat de guvern la 11 decembrie, pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în contextul incertitudinii privind continuarea, de la 1 ianuarie 2020, a tranzitului de gaze naturale din Federația Rusă prin Ucraina.
Potrivit documentului, BERD urma să pună în aplicare un instrument de emitere a unei scrisori de credit, la cererea Republicii Moldova, în sumă de până la 50 mln. de dolari pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale de pe piața ucraineană sau de pe piețele Uniunii Europene.
Precizăm că la sfârșitul săptămânii trecute, Kievul și Moscova au reușit să ajungă la un compromis privind încheierea unui nou acord pe subiectul tranzitului de gaz.