Republica Moldova nu va impune, deocamdată, testele COVID-19 călătorilor din China. Precizările ANSP
Full Article 3 minutes read

Republica Moldova nu va impune, deocamdată, testele COVID-19 călătorilor din China. Precizările ANSP

Republica Moldova, deocamdată, nu planifică să impună călătorilor din China prezentarea testului negativ la COVID-19, așa cum au decis statele Uniunii Europene și unele țări non-membre. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Direcției prevenire și controlul bolilor transmisibile a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, pentru Radio Moldova. Potrivit lui, un argument ar fi că Republica Moldova nu are curse directe cu China.

Îngrijorate de apariția unor noi variante de COVID-19, statele UE, dar și Japonia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie și alte țări au decis să impună testarea la sosire sau la îmbarcare pentru călătorii din China. Statele membre ale UE, de asemenea, sunt încurajate să „testeze apele uzate ale aeroporturilor care primesc zboruri internaționale și pe cele ale avioanelor care sosesc din China”. O altă recomandare prevede ca toți pasagerii de pe zborurile către și dinspre China să poarte o mască de protecție, potrivit concluziilor reuniunii de experți organizată de președinția suedeză a UE.

Republica Moldova, deocamdată, nu planifică asemenea măsuri, deoarece nu are curse directe cu China, a precizat șeful Direcției prevenire și controlul bolilor transmisibile la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună.

„Nu știu dacă e cazul, de exemplu, să testezi toți pasagerii care vin din aeroporturile internaționale din simplul motiv că acolo ar putea să fie și persoane care vin din China, din Munchen sau Frankfurt. S-ar putea să impunem testările, dar nu cred că asta e o problemă. Acestea nu sunt restricții, sunt niște metode indirecte de a ne da seama care este amploarea fenomenului din China”, a declarat Nicolae Furtună.

Nicolae Furtună a îndemnat cetățenii moldoveni să respecte în continuare recomandările autorităților privind prevenirea răspândirii infecției de COVID-19 și a altor boli transmisibile, inclusiv vaccinarea, evitarea zonelor aglomerate, purtarea măștii de protecție, după caz, dezinfectarea mâinilor.

Precizăm că Beijingul a condamnat restricțiile impuse de un număr tot mai mare de țări din întreaga lume, avertizând că ar putea lua „contramăsuri”.

Săptămâna trecută, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a estimat „nejustificată”o depistare sistematică a călătorilor, ținând cont că țările UE „au niveluri de imunizare și de vaccinare relativ ridicate” și „variantele care circulă în China se află deja în UE”.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a considerat „de înțeles” măsurile de control luate în întreaga lume, din cauza „circulației ridicate a virusului în China și în absența unor date complete privind situația epidemiologică de COVID-19”.

Amintim că în perioada 26.12.2022 – 1.01.2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 364 cazuri noi de COVID-19.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: