Ministerul Afacerilor Externe

Republica Moldova s-a alăturat la New York, din nou, apelului comunității internaționale la pace

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a participat la cea de-a 11-a sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU asupra Ucrainei, care și-a reluat lucrările la New York pentru a supune dezbaterilor și a adopta proiectul de rezoluție, co-autorat de Moldova şi intitulat „Principiile Cartei ONU ce stau la baza unei păci comprehensive, juste și de durată în Ucraina.”

În discursul său, oficialul s-a referit la faptul că războiul injust și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei a pus sub semnul amenințării nu numai integritatea și suveranitatea Ucrainei, dar și a destabilizat securitatea europeană, subminând ordinea juridică internațională prin încălcarea flagrantă și continuă a Cartei ONU și a principiilor dreptului internațional și umanitar.

A fost exprimată admirația pentru curajul și reziliența ucrainenilor în lupta pentru libertate, justiție și supraviețuire și a fost transmis un mesaj de solidaritate cu familiile victimelor.

Secretarul de stat a reiterat angajamentul internațional al țării noastre de a asigura protecție refugiaților ucraineni, inclusiv prin activarea de către Guvernul Republicii Moldova a mecanismul de protecție temporară. De asemenea, a exprimat deschiderea Republicii Moldova de a continua oferirea sprijinului umanitar Ucrainei și facilitarea tranzitului de bunuri.

Oficialul a vorbit despre obligația – inclusiv morală – a comunității internaționale de a continua sprijinul pentru Ucraina și focusarea asupra necesității de a trage la răspundere agresorul pentru toate atrocitățile comise.

Diplomatul moldovean a menționat că Ucraina și întreaga comunitate internațională au nevoie de o modalitate sustenabilă de ieșire din acest război și a opinat că formula păcii propusă de către președintele Volodimir Zelensky este o inițiativă cuprinzătoare, ce are toate ingredientele necesare pentru instituirea unei păci durabile în Ucraina.

Diplomatul a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a pledat pentru încetarea imediată a războiului de agresiune și retragerea de către Rusia a forțelor militare de pe teritoriul Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: