Tudor Mardei/NewsMaker

Republica Moldova s-a retras din programul Europa creativă. Ce spune ministrul Culturii?

Republica Moldova s-a retras din programul „Europa creativă”, un program prin care oamenii de artă din țara noastră ar fi putut obține finanțare de la UE, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Progdan, la Rlive. Motivul principal a fost faptul că au fost acceptate foarte puține proiecte din partea țării noastre, însă cotizațiile era mari. Potrivit ministrului, acest număr mic de proiecte acceptate de juriul din UE vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale din punct de vedere european încă sunt imature.

Acel moment a fost unul pozitiv. Aderarea la Europa Creativă a fost un pas serios înainte. Din păcate societatea noastră la acel moment nu a fost  suficient de matură pentru a profita de aceste oportunități care s-au deschis. Orice oportunitate înseamnă și costuri. Și Moldova a plătit costuri de aderare, cotezații. Pe durata a 3 sau 4 ani cât Moldova a făcut parte din acest program a plătit peste 400 de mii de euro sau 460 de mii îmi pare. Și a beneficiat de 38 de mii de euro”, a declarat Sergiu Prodan

Sergiu Prodan a spus că numărul mic de proiecte acceptat de juriul din Uniunea Europeană vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale, din punct de vedere european, încă sunt imature.

Noi din păcate am contribuit mai mult către cultura europeană financiar decât am profitat. Proiectele au fost puține. Din câte știu atunci s-au depus eforturi considerabile de școlarizare, de explicare de cum se face un proiect, cum se aplică, care sunt criteriile. Dar din păcate în acel juriu democratic, transparent, independent european aceste proiecte nu au fost suficiente. Au fost 2 sau 3 proiecte câștigătoare în toți anii”, a spune ministrul.

Precizăm că, în 18 martie, 2015 țara noastră a semnat un acord privind participarea Republicii Moldova la programul „Europa creativă”. Atunci  Moldova era a doua țară din vecinătate care aderă la program, Georgia aderând la „Europa creativă” pe data de 24 februarie 2015.

Acordul permitea Moldovei să participe la programul „Europa creativă”, program al UE pentru sectoarele cultural, creativ și audio-vizual. Aderarea la acest program permitea organizațiilor culturale și creative din țară să colaboreze cu omologii din întreaga Europă și să acceseze finanțarea pentru proiectele de cooperare culturală, să se aboneze la sistemele de traducere literară și să adere la rețelele culturale europene

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: