Tudor Mardei/NewsMaker

Republica Moldova s-a retras din programul Europa creativă. Ce spune ministrul Culturii?

Republica Moldova s-a retras din programul „Europa creativă”, un program prin care oamenii de artă din țara noastră ar fi putut obține finanțare de la UE, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Progdan, la Rlive. Motivul principal a fost faptul că au fost acceptate foarte puține proiecte din partea țării noastre, însă cotizațiile era mari. Potrivit ministrului, acest număr mic de proiecte acceptate de juriul din UE vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale din punct de vedere european încă sunt imature.

Acel moment a fost unul pozitiv. Aderarea la Europa Creativă a fost un pas serios înainte. Din păcate societatea noastră la acel moment nu a fost  suficient de matură pentru a profita de aceste oportunități care s-au deschis. Orice oportunitate înseamnă și costuri. Și Moldova a plătit costuri de aderare, cotezații. Pe durata a 3 sau 4 ani cât Moldova a făcut parte din acest program a plătit peste 400 de mii de euro sau 460 de mii îmi pare. Și a beneficiat de 38 de mii de euro”, a declarat Sergiu Prodan

Sergiu Prodan a spus că numărul mic de proiecte acceptat de juriul din Uniunea Europeană vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale, din punct de vedere european, încă sunt imature.

Noi din păcate am contribuit mai mult către cultura europeană financiar decât am profitat. Proiectele au fost puține. Din câte știu atunci s-au depus eforturi considerabile de școlarizare, de explicare de cum se face un proiect, cum se aplică, care sunt criteriile. Dar din păcate în acel juriu democratic, transparent, independent european aceste proiecte nu au fost suficiente. Au fost 2 sau 3 proiecte câștigătoare în toți anii”, a spune ministrul.

Precizăm că, în 18 martie, 2015 țara noastră a semnat un acord privind participarea Republicii Moldova la programul „Europa creativă”. Atunci  Moldova era a doua țară din vecinătate care aderă la program, Georgia aderând la „Europa creativă” pe data de 24 februarie 2015.

Acordul permitea Moldovei să participe la programul „Europa creativă”, program al UE pentru sectoarele cultural, creativ și audio-vizual. Aderarea la acest program permitea organizațiilor culturale și creative din țară să colaboreze cu omologii din întreaga Europă și să acceseze finanțarea pentru proiectele de cooperare culturală, să se aboneze la sistemele de traducere literară și să adere la rețelele culturale europene

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA: Paradă militară și proteste cu milioane de oameni, de ziua președintelui Donald Trump

O amplă paradă militară a fost organizată la Washington pe 14 iunie, cu prilejul celebrării a 250 de ani de la înființarea armatei americane. Evenimentul a coincis cu cea de-a 79-a aniversare a  președintelui Donald Trump și a avut loc pe fundalul unor proteste masive împotriva politicilor promovate de Trump, scrie DW.

Potrivit sursei citate, la paradă au luat parte aproximativ 6.600 de militari, 50 de elicoptere și tancuri M1 Abrams. Oamenii prezenți la eveniment au fluturat drapele americane și purtau chipiuri cu mesajul „Make America Great Again”, scrie agenția DPA. La eveniment a participat și președintele Donald Trump. Liderul american a fost însoțit de soția sa, Melania, și a rostit un discurs în fața mulțimii.

În paralel, în orașe precum New York, Philadelphia, Houston, Los Angeles și multe altele, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de politicile lui Trump. Demonstrațiile, desfășurate sub sloganul „No kings” („Fără regi”), au denunțat „autoritarismul, privilegiile acordate miliardarilor și militarizarea democrației americane”, după cum au declarat organizatorii.

Potrivit estimărilor, peste cinci milioane de oameni au protestat în mai bine de 2.100 de orașe, scrie NTV. În Minnesota, un protest a fost anulat după ce, pe 14 iunie, un politician democrat a fost împușcat mortal, iar altul rănit. Poliția a anunțat că în mașina suspectului, un localnic de 57 de ani, au fost găsite foi cu inscripția „No kings”.

Ultima paradă militară din SUA a avut loc în iunie 1991, sub președintele George H.W. Bush, pentru a celebra victoria din Războiul din Golf. 200.000 de oameni au participat, iar numărul a crescut la 800.000 pentru artificii, potrivit LA Times.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: