Republica Moldova s-a retras din programul Europa creativă. Ce spune ministrul Culturii?
Full Article 3 minutes read

Republica Moldova s-a retras din programul Europa creativă. Ce spune ministrul Culturii?

Republica Moldova s-a retras din programul „Europa creativă”, un program prin care oamenii de artă din țara noastră ar fi putut obține finanțare de la UE, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Progdan, la Rlive. Motivul principal a fost faptul că au fost acceptate foarte puține proiecte din partea țării noastre, însă cotizațiile era mari. Potrivit ministrului, acest număr mic de proiecte acceptate de juriul din UE vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale din punct de vedere european încă sunt imature.

Acel moment a fost unul pozitiv. Aderarea la Europa Creativă a fost un pas serios înainte. Din păcate societatea noastră la acel moment nu a fost  suficient de matură pentru a profita de aceste oportunități care s-au deschis. Orice oportunitate înseamnă și costuri. Și Moldova a plătit costuri de aderare, cotezații. Pe durata a 3 sau 4 ani cât Moldova a făcut parte din acest program a plătit peste 400 de mii de euro sau 460 de mii îmi pare. Și a beneficiat de 38 de mii de euro”, a declarat Sergiu Prodan

Sergiu Prodan a spus că numărul mic de proiecte acceptat de juriul din Uniunea Europeană vorbește despre faptul că proiectele noastre culturale, din punct de vedere european, încă sunt imature.

Noi din păcate am contribuit mai mult către cultura europeană financiar decât am profitat. Proiectele au fost puține. Din câte știu atunci s-au depus eforturi considerabile de școlarizare, de explicare de cum se face un proiect, cum se aplică, care sunt criteriile. Dar din păcate în acel juriu democratic, transparent, independent european aceste proiecte nu au fost suficiente. Au fost 2 sau 3 proiecte câștigătoare în toți anii”, a spune ministrul.

Precizăm că, în 18 martie, 2015 țara noastră a semnat un acord privind participarea Republicii Moldova la programul „Europa creativă”. Atunci  Moldova era a doua țară din vecinătate care aderă la program, Georgia aderând la „Europa creativă” pe data de 24 februarie 2015.

Acordul permitea Moldovei să participe la programul „Europa creativă”, program al UE pentru sectoarele cultural, creativ și audio-vizual. Aderarea la acest program permitea organizațiilor culturale și creative din țară să colaboreze cu omologii din întreaga Europă și să acceseze finanțarea pentru proiectele de cooperare culturală, să se aboneze la sistemele de traducere literară și să adere la rețelele culturale europene

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: