Responsabila Amnesty International pentru Ucraina demisionează după un raport criticat de Kiev
Full Article 3 minutes read

Responsabila Amnesty International pentru Ucraina demisionează după un raport criticat de Kiev

Șefa biroului ucrainean al Amnesty International, Oksana Pokalchuk, și-a anunțat plecarea din organizație. Se întâmplă după ce organizația a publicat un raport privind încălcarea legilor războiului de către armata ucraineană și rusă, scrie NM.

„Aceasta este o altă pierdere pe care mi-a adus-o războiul. Slujba preferată, 7 ani de viață, planuri de viitor și ultimele 5 luni – de asemenea, un colac de salvare sub formă de muncă pentru drepturile omului, pentru binele țării mele natale în timpul războiului. Totul s-a izbit de zidul birocrației și de o barieră lingvistică surdă. Dacă nu trăiești într-o țară care a fost invadată și sfâșiată de invadatori, probabil că nu înțelegi cum este să condamni o armată de apărători”, a scris Oksana Pokalchuk.

În apelul său, activista pentru drepturile omului a spus că organizația trebuie să ofere în raport părerea ambelor părți și să țină cont de poziția Ministerului Apărării al Ucrainei.

„După cum am observat, reprezentanții Amnesty International au abordat în cele din urmă Ministerul Apărării cu o solicitare de a răspunde, dar au avut foarte puțin timp să răspundă. Fără să vrea, organizația a creat materiale care sunau ca sprijin pentru narațiunile rusești. Într-un efort de a proteja civilii, acest studiu a devenit un instrument de propagandă rusă”, a spus ea.

Amintim că pe 4 august, Amnesty International a publicat un raport în care acuza trupele ucrainene că își plasează bazele în așezări, școli și spitale, punând în pericol locuitorii locali. Organizația a acuzat trupele ruse că au atacat zonele în care nu există armate ucrainene, folosind arme cu o zonă largă de distrugere.

Ulterior, activiștii pentru drepturile omului au fost acuzați că au încercat să discrediteze Forțele Armate ale Ucrainei și că au ignorat faptul că armata ucraineană poartă un război defensiv. Kievul a criticat raportul organizației, care critică armata ucraineană pentru periclitarea civililor. Potrivit angajaților ucraineni ai organizației, raportul a fost întocmit fără participarea lor și fără a ține cont de opinia lor. Ei au refuzat să o traducă în ucraineană și să o publice pe versiunea lor a site-ului.

Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări vineri că concluziile raportului se bazează pe „dovezi obținute în cursul unor investigații de mare amploare, supuse acelorași norme riguroase şi procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: