Reuniunea SEEGAS: Dezvoltarea Coridorului Transbalcanic și rolul Moldovei în calitate de coridor de tranzit de gaz, discutate

Șefa Direcției gaze naturale și produse combustibile din cadrul Ministerului Energiei, Nolina Pompărău, a participat săptămâna trecută la reuniunea South-East European Gas Initiative (SEEGAS), care a fost organizată de Secretariatul Comunității Energetice, în colaborare cu ENTSO-G și Comisia Europeană. În cadrul evenimentului, s-a vorbit, între altele, despre dezvoltarea Coridorului Transbalcanic de gaze și rolul R. Moldova în calitate de coridor de tranzit al gazelor naturale, stabilirea unor reguli comune pentru comercializarea gazelor naturale în regiune, care ar include România, Bulgaria, Moldova și Ucraina. Informațiile au fost confirmate de Ministerul Energiei într-un comunicat din 8 aprilie.

Potrivit sursei citate, reuniunea SEEGAS a reunit experți din partea burselor regionale, operatori ai sistemelor de transport și autorități publice pentru a discuta aspectele de integrare a pieței de gaze din Europa de Sud-Est.

Participanții au discutat despre dezvoltarea Coridorului Transbalcanic de gaze și rolul R. Moldova în calitate de coridor de tranzit al gazelor naturale, stabilirea unor reguli comune pentru comercializarea gazelor naturale în regiune, care ar include România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, dar și potențialul exploatării Neptun Deep din Marea Neagră de a asigura Republica Moldova și Ucraina cu gaze, ca sursă de securitate energetică în regiune.

Participanții la reuniune au constatat că, în timp ce lichiditatea tranzacțiilor în regiune este în creștere, divergența prețurilor în diferite țări rămâne semnificativă din cauza unor factori precum reglementarea excesivă, diferențele valutare și lipsa unor instrumente de clearing unificate. Acesta din urmă ar eficientiza și standardiza decontarea tranzacțiilor cu gaze pe mai multe burse, făcând tranzacțiile mai eficiente și mai transparente.

Având în vedere impactul războiului din Ucraina asupra sistemelor energetice regionale, această colaborare este crucială pentru sporirea securității energetice și diversificarea aprovizionării cu gaze”, a menționat instituția.

De asemenea, au fost prezentate concluziile preliminare ale Studiului realizat de compania WECOM privind creșterea gradului de utilizare a conductei Transbalcanice în regim revers, oferind informații din piață, de la operatorii sistemelor de transport și autoritățile de reglementare. Studiul va fi finalizat în săptămânile următoare.

Operarea filialei Bursei Române de Mărfuri în Republica Moldova a fost prezentată drept o evoluție de succes pentru SEEGAS, alături de crearea unui sistem de decontări pentru tranzacțiile cu gaze în Bulgaria și Republica Moldova”, a precizat ministerul.

energie.gov.md
energie.gov.md
energie.gov.md

SEEGAS a fost lansată în decembrie 2020 ca un proiect comun al zece țări UE membre ale Tratatului Comunității Energetice, ca răspuns la interesul crescând de a înființa piețe organizate de gaze și de a îmbunătăți comerțul transfrontalier. Scopul inițiativei este de a promova o cooperare mai strânsă între bursele de gaze și operatorii de sisteme de transport din regiune pentru dezvoltarea comerțului transfrontalier cu gaze naturale într-o piață deschisă, lichidă și competitivă și integrată, care să acționeze în interesul major al consumatorilor și cetățenilor acestor state.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: