Reuters: Savanții sunt îngrijorați că COVID-19 ar putea suferi mutații din cauza vaccinului rusesc
Full Article 3 minutes read

Reuters: Savanții sunt îngrijorați că COVID-19 ar putea suferi mutații din cauza vaccinului rusesc

Planurile Rusiei de a produce vaccinul denumit „Sputnik V” înainte de finalizarea tuturor studiilor clinice necesare pentru a indica siguranța și eficiența stârnesc îngrijorări în rândul experților internaționali, care subliniază riscurile majore generate de folosirea unui vaccin cu eficiență limitată. Potrivit unor savanți citați de agenția Reuters, dacă vaccinul nu este sigur, acesta poate suferi mutații periculoase.

Virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a suferi mutații – de multe ori cu impact redus asupra riscului asupra oamenilor, scrie 360medical.ro, cu trimitere la Reuters.

Însă atunci când apare o “presiune evolutivă” asupra patogenului – de exemplu, prin imunizarea în masă cu un vaccin care nu oferă protecție deplină – lucrurile se pot înrăutăți.

“Dacă protecția nu este deplină, se poate genera o presiune de selecție naturală care poate avea ca efect lipsa de efect a imunității generate de vaccinuri asupra virusului. În acest sens, un vaccin slab este mai rău decât niciun vaccin”, a explicat Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Cercetătorii care au dezvoltat vaccinul rusesc, finanțați de autoritățile de la Moscova, susțin că vaccinul este sigur și că a fost suficientă testarea lui timp de două luni în mici studii clinice cu un număr limitat de voluntari.

Însă rezultatele acelor studii nu au fost publicate, iar mulți cercetători occidentali sunt sceptici asupra acestui vaccin și consideră că un astfel de vaccin nu ar trebui folosit până ce nu se parcurg toate etapele de testare și de aprobare din partea autorităților de reglementare din domeniul medicamentelor.

Rusia ignoră reglementările internaționale din domeniu și a anunțat joi că va începe vaccinuara grupurilor de risc, chiar dacă nu s-a realizat niciun studiu clinic de faza a III-a.

O astfel de practică, care nu respectă standardele internaționale, are riscuri mari asupra sănătății publice.

“Există multe riscuri potențiale atunci când se folosește un vaccin care nu funcționează cum trebuie. Unul dintre riscurile teoretice este ca virusul să sufere mutații”, a spus Dan Barouch, specialist din cadrul Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, SUA.

Experții subliniază că astfel de presiuni evolutive s-au observat mai ales la bacteriile care provoacă infecții la oameni atunci când se folosesc antibiotice.

Unele dintre bacterii au supraviețuit medicamentelor și au creatr tulpini rezistente la tratament și mult mai periculoase pentru sănătatea oamenilor.

De altfel, rezistența la medicamente și apariția unor super-microbi sunt considerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) printre principalele amenințări la adresa sănătății pe plan mondial.

În mod similar, un vaccin  slab poate avea ca efect apariția unor mutații alde virusului care să îi permită să scape sistemului imunitar și oricărui răspuns generat de vreun vaccin, potrivit experților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: