Rezoluția adoptată la Adunarea „Moldova Europeană“. Text integral

La sfârșitul Adunării „Moldova Europeană”, a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii afirmă aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Rezoluția a fost citită în PMAN de către actorul Andrei Sochircă.

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, istoric, geografic, cultural și ca set de valori.

Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova.

Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită. În acest sens, adoptăm următoarea rezoluție.

Noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem clasei politice a Republicii Moldova, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor:

  1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a moldovenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
  2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și să întărească instituțiile de stat pentru a realiza dezideratul aderării la Uniunea Europeană.
  3. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
  4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
  5. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România.
  6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
  7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare”,  se arată în textul rezoluției.

Prima Sursă

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: