Riscul unui accident nuclear la Zaporojie: Cum ar fi înștiințați cetățenii Moldovei despre o astfel de catastrofă
Full Article 3 minutes read

Riscul unui accident nuclear la Zaporojie: Cum ar fi înștiințați cetățenii Moldovei despre o astfel de catastrofă

În cazul unui accident nuclear la cea mai mare centrală din Europa – Zaporojie din Ucraina, țările vecine, inclusiv R. Moldova ar fi înștiințate prin intermediul a două căi. Imediat ce se constată accidentul sau producerea lui inevitabilă, operatorul de la centrală anunță direct țara sa și statele vecine. Paralel, este înștiințată Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena care mai trimite un semnal statelor din zona de risc. Totul se întâmplă în câteva minute, explică Ion Apostol, medic ANSP și ex-director al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice la emisiunea Descifrat la AGORA.

Prima persoană din R. Moldova care ar urma să primească informația despre un eventual accident radiologic ar fi din cadrul Serviciului operativ al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu serviciu 24/24. Atunci când persoana primește alerta, ea este obligată să dea curs primelor acțiuni, potrivit Agora.

„În sistemul de protecție civilă al R. Moldova care este gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, este un sistem de planificare de intervenție și răspuns. Există un plan al protecției civile care are și capitolul de poluare radioactivă. Planul e aprobat de prim-ministru, iar deciziile se iau de către Comisa Situații Excepționale. La fel sunt planuri de intervenții în teritorii, la nivel de municipii, raioane”, punctează expertul.

Cu alte cuvinte, se întâmplă două acțiuni paralele – se întrunește CSE pentru decizii și plan de acțiuni, iar salvatorii acționează în teren.

„Populația află repede prin înștiințare cu alerte sonore care la noi sunt testate periodic. Asta înseamnă că populația trebuie să conecteze canalele de informare în masă din Moldova și primesc indicație despre ce trebuie să facă”, punctează Ion Apostol.

Menționăm că în Republica Moldova, în contextul pericolului unui eventual accident nuclear în statul vecin Ucraina, se desfășoară testări periodice, frecvente, cu privire la nivelul de radiație în mediul înconjurător. Ultimele date arată că motiv de îngrijorare nu există.

***
Amintim că, din 5 august, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată periodic. Pe 13 august, primarul din Energodar, unde se află centrala nucleară, a raportat că trupele ruse bombardează zona centralei și zona industrială. Reprezentantul autoproclamatei administrații ruse a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a susținut, în schimb, că Energodar este bombardat de armata ucraineană. Potrivit autorităților locale, oamenii pleacă în masă din Energodar și din localitățile din apropiere.

Potrivit BBC, un accident la Zaporojie ar fi similar cu accidentul de la Fukushima. Jurnaliștii BBC din Ucraina au vorbit cu unul dintre inginerii centralei nucleare. El a spus că trupele ruse ar bombarda zona din jurul centralei, dând vina, ulterior, de bombardamente, pe Ucraina. Planul Federației Ruse, potrivit sursei, este de a conecta stația cu sistemul energetic al Federației Ruse prin linia centrala nucleară Zaporojie-Melitopol-Djankoi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: