RISE: Șor și Plahotniuc și-au cumpărat avioane identice de lux
Full Article 4 minutes read

RISE: Șor și Plahotniuc și-au cumpărat avioane identice de lux

Portalul de investigații de la RISE Moldova a aflat că Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și-au cumpărat două avioane identice – Embraer Legacy 650, din categoria business class. Jurnaliștii au urmărit traseul banilor și au prezentat locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul.

Potrivit raportului Kroll2, banii suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări printre care: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția. O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme offshore de la băncile din Moldova. La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited. „Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.

Destinația plății: avans pentru avion

RISE Moldova a aflat de unde au venit cei 21 de milioane de dolari și care a fost destinația lor finală. Pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro către firma Dracard SRL, o companie din grupul Șor.

De aici, banii au trecut prin conturile altor 18 companii offshore, cu acționariat opac sau de tip fantomă, și în final, pe 12 decembrie 2014, suma de 21 de milioane de dolari a fost virată către compania cipriotă Seppota Services Limited. În aceeași zi, Seppota transferă aproape toți banii, 20,6 milioane de dolari, către uzina de avioane Embraer SA, iar la destinația plății indică „plata în avans pentru avion”.

RISE: Șor și Plahotniuc și-au cumpărat avioane identice de lux

RISE Moldova

Adresa IP: GBC-ul lui Plahotniuc

Conturile bancare ale Seppota Services Limited au fost gestionate de pe adresa IP: 46.55.111.110.

Aceeași adresă IP a fost utilizată și la administrarea conturilor bancare ale mai multor companii controlate de Plahotniuc, inclusiv Finpar Invest SRL, Fundația lui Vlad Plahotniuc, Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și General Media Group SRL.

IP-ul 46.55.111.110 a fost localizat pe adresa unde se află Global Business Centre, fostul sediul al oligarhului Vlad Plahotniuc.

Procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei, a precizat că „în privința acestor acuzații, la 22.08.2022 a fost expediat un demers către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, prin care se solicită autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc, în scopul de a expedia cauza în instanța de judecată”.

Reporter: Care este poziția dl. Plahotniuc la învinuirea procurorilor precum că el a cumpărat un avion cu bani proveniți de la BEM?

Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: Nu avem o poziție oficială (legat de acest caz – n.r.). Nu țin minte… Poate am discutat acest moment, dar la moment nu cunosc…

Reporter: Procurorii v-au invitat la procuratură ca să vă aducă la cunoștință noile acuzații?

Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc: În învinuire i-au adăugat ceva de genul acesta…, dar fără detalii și fără careva probe… […] Dosarele care au apărut pe parcurs nu au fost aduse la cunoștința învinuitului sau a apărării după cum prevede procedura, dar prin comunicate de presă.

Avionul lui Plahotniuc

Este un Embraer Legacy 650 (ERJ135BJ), categoria business, cu viteza maximă de croazieră de 828 km pe oră. La bord pot urca 14 pasageri, iar scaunele pot fi transformate în loc de dormit. Bucătăria este spațioasă, cu frigider, cuptor cu microunde și sertar pentru gheață. Pasagerii au acces la internet și telefon prin satelit. Este o „limuzină executive sky” – așa o descrie MJET GmbH, o companie austriacă, cu angajați și asociați din Moldova.

În 2015, MJET GmbH a încasat aproape o jumătate de milion de euro de la compania controlată de oligarhul Plahotniuc – Rowallan Overseas SA. Banii au fost transferați „pentru servicii de charter”.

Pentru servicii similare, MJET GmbH a primit bani și de la compania controlată de Ilan Șor – Hezburg LLP.

Avionul lui Șor

Un avion asemănător cu al lui Plahotniuc, în aceeași perioadă – decembrie 2014, a ajuns și în flota lui Ilan Șor. Avea numărul de serie „14501191”, similar ca la cealaltă aeronavă, fiind diferită doar ultima cifră.

Aparatul de zbor a fost deținut de companiile controlate de Șor: Nobil Air și Classica Air, ulterior fiind vândut către o firmă austriacă – Avcon Jet. RISE Moldova l-a contactat Ilan Șor și i-am expediat întrebările prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Partidului Șor, Alina Șargu, însă nu a primit niciun răspuns.

În cadrul cauzei penale „Frauda bancară” este în curs de investigare și circumstanțele cu referire la achiziționarea avionului de model Embraer Legacy 650 de către Classica Air SRL”, a spus procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: