Colaj NM

Robu, către Tauber: Sunteți agitată pentru că Ilan Șor și alții au zero influență asupra conducerii Procuraturii

Procurorul general interimar al Republicii Moldova Dumitru Robu susține că nici Ilan Șor, și nici alte persoane nu au influență asupra Procuraturii. Declarația a fost făcută în plenul parlamentului, în timpul examinării demersului privind ridicarea imunității parlamentare în cazul deputatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber.

Procuratura cere reținerea, arestarea, percheziția și tragerea la răspundere penală celor doi lideri ai Partidului „ȘOR”, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Cei doi se declară nevinovați și susțin că ar fi vorba despre o „răfuială politică”.

Înainte de votul deputaților cu privire la ridicarea imunității sale parlamentare, Tauber a menționat că nu a înțeles ce acuzații i se aduc: „Mă învinuiți de ceea ce nu am făcut și o voi demonstra. Întrebarea mea: când eu, Ilan Șor și colegii vom demonstra că bănuiala rezonabilă nu este corectă, ce facem mai departe cu prejudiciul și afectarea imaginii pe care deja ați adus-o? Vorbiți despre milioane sau zeci de milioane de euro, așa și nu am înțeles din ce motiv ați venit să fie ridicată imunitatea”.

În replică, Robu a răspuns: „Este bănuiala rezonabilă că dvs, prin complicitate, ați comis două infracțiuni. Sunteți în drept ca ulterior să demonstrați nevinovăția în instanța de judecată, ca ulterior, în baza legilor R. Moldova să solicitați despăgubiri. (…) Eu înțeleg foarte bine agitația dvs, care se datorează faptului că atât conducătorul partidului dvs, cât și alții – au zero influență asupra conducerii Procuraturii”.

Partidul „ȘOR” s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizațiilor naționale și internaționale, societății civile, mass-media și tuturor instituțiilor care monitorizează respectarea Drepturilor Omului și a proceselor democratice, să ia act și să-și folosească autoritatea și influența pentru „a curma abuzurile și ilegalitățile comise la adresa liderului și vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor și Marina Tauber”.

***

La fel ca și Ilan Șor, pentru Marina Tauber este a doua oară când rămâne fără imunitate. La 16 septembrie 2019, la cererea procurorului general, deputata a rămas fără imunitate parlamentară și a fost reținută, în aceeași zi, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind vizată în dosarul „Jaful secolului”. Ulterior, pe 25 septembrie 2019, deputata a fost plasată în arest la domiciliu.

În octombrie 2020, însă, Procuratura Anticorupție a anunțat despre decizia de a scoate de sub urmărire penală mai multe persoane, vizate în acest dosarul, printre care și deputata ȘOR, Marina Tauber: „În urma studierii minuțioase a probatoriului, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate”.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Marina Tauber se regăsește pe poziția a doua în lista candidaților Partidului Politic ȘOR și se regăsește în componența noului Legislativ de la Chișinău, notează RISE Moldova.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: