Roman Iagupov şi fraţii Advahov sunt cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi

Artistul formaţiei Zdob şi Zdub Roman Iagupov, precum şi fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au obţinut cu melodia „Trenuleţul” locul şapte la ediţia Eurovision din acest an, au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi.

Hotărârea a fost luată, miercuri, în plenul Consiliului Judeţean Iaşi.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că titlul de cetăţean de onoare acordat celor trei artişti reprezintă o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea relaţiilor între cei care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului.

„Prin piesa Trenuleţul cei trei artişti au promovat legătura puternică între România şi Republica Moldova, dar în acelaşi timp nu puteam avea ambasadori mai buni pentru legătura feroviară Iaşi-Chişinău-Odesa pe care ne-o dorim cu toţii. Sperăm ca atât Odesa, cât şi celelalte comunităţi din Ucraina să nu fie afectate de acest război nemilos”, a afirmat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, relatează news.ro.

Tot în şedinţa de miercuri, consilierii judeţeni au votat un acord de cooperare între judeţul Iaşi şi regiunea Odesa din Ucraina, dar şi între Iaşi şi raionul Orhei din Republica Moldova.

***

Reprezentanții Republicii Moldova la Eurovision Song Contest – formația „Zdob și Zdub” și frații Advahov au ocupat locul 7 în finala concursului. Piesa „Trenulețul” a primit 253 de puncte din partea publicului și a juriilor naționale.

Moldova a primit 14 puncte de la juriile naționale și 239 de puncte din partea publicului. Mai multe puncte au primit de la public doar câștigătorii competiției – grupul etno-rap Kalush Orchestra din Ucraina cu piesa „Stefania”, care a devenit și învingătoarea concursului.

Juriul moldovean nu a acordat niciun punct reprezentantului României WRS și melodiei sale, Llámame. De cealaltă parte, Televiziunea română a precizat că juriul României a acordat punctajul maxim reprezentantului țării noastre, însă organizatorii au atribuit juriului României un alt set de punctaje decât cel transmis oficial.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: